Vijesti / Ostalo

što će biti dalje?

Mjere ističu 31. siječnja, brojke su nam bolje, ali iz stožera upozoravaju na treći val pandemije

Mjere ističu 31. siječnja, brojke su nam bolje, ali iz stožera upozoravaju na treći val pandemije
Davorin Visnjic/PIXSELL

Brojevi jesu bolji, ali je činjenica da je u dobrom dijelu zemalja zapravo teško, ne možemo govoriti o tome da je situacija s epidemijom stabilna, rekao je Božinović

U posljednja 24 sata zabilježena su 174 nova slučaja zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3276. Stožer je na presici otkrio što će se dogoditi s mjerama koje ističu 31. siječnja.

“Ono što možete sa sigurnošću očekivati da ćemo razgovarati o svemu, situaciji, ima tu malo više od tjedan dana do isteka, 31. siječnja istječu. Uzet ćemo u obzir sve što je relevantno. Brojevi jesu bolji, ali je činjenica da je u dobrom dijelu zemalja zapravo teško, možemo govoriti o tome da je situacija s epidemijom stabilna. Ići će se kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin učinak na smanjenje broja zaraženih. Ne mogu biti precizniji, jer mi smo svjesni svega, znate koji su prioriteti, uključit će se i drugi resori i ministri. Mislim, pogotovo nakon upozorenja Markotić s obzirom na zabrinutost oko virusa i trećeg vala, sigurno nećemo riskirati da bi nam se epidemiološka situacija počela naglo urušavati”, rekao je Davor Božinović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, rekla je da je izvrsno da imamo manje pacijenata u bolnicama, ali da trebamo biti oprezni. 

"Ne smijemo ignorirati situaciju u Europi. Zbog mutiranog virusa dogodio se visoki porast zaraženih. Ima ga u zemljama u okruženju, i u Mađarskoj. Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170. Ponavlja se ovaj dio od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe da ćemo ga brzo zaustaviti. Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val koji može biti puno gori od prošlih", rekla je Markotić. 

Božinović je prokomentirao i eventualna popuštanaj mjera na županijskim razinama.

“U ovoj odluci koja je donesena to nije moguće, jer smo naveli da regionalni stožeri mogu predlagati samo strože mjere. Činjenica je da će 1. veljače stupiti nova odluka, mi možemo razgovarati o tim zahtjevima, ali to treba dobro sagledati. Hrvatska je mala, tako da neko popuštanje, bez obzira je li regionalno, ono se neće samo na ljude u regiji odnositi, a onda je to potencijalna činjenica o kojoj i na regionalnoj razini vode računa”, rekao je Božinović na pitanje o tome hoće li se popuštati na regionalnoj razini.


Izdvojeno

Reci što misliš!