Vijesti / Ostalo

borba s koronavirusom

Uspjeli smo izvuć više doza cjepiva iz bočice nego što je Pfizer deklarirao. Prijavili smo to i sad moramo plaćati više

"Mi smo samo htjeli provjeriti može li Pfizer i dalje jamčiti zaštitu tako doziranog cjepiva", rekao je Capak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovarao je na novinarska pitanja na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Jedno od novinarskih pitanja je bilo postoje li podaci o tome koliko se ljudi prijavilo za cijepljenje te koliko je doza propalo jer je bočica otvorena, a nije bilo nikoga u blizini tko bi se cijepio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Capak je rekao kako nije propala ni jedna doza, ali je otkrio i oportunistički potez tvrtke Pfizer. 

"Mi smo imali deklariranih pet doza po bočici. Kolege su nam javljali da su mogli navući i šest, sedam. Tražili smo objašnjenje, Pfizer je rekao da je to moguće. Kako je do toga došlo, pitajte Pfizer", pojasnio je Capak, i istaknuo kako će sve dodatne doze biti iskorištene. 

Međutim, nakon upita zdravstvenih djelatnika iz Hrvatske i drugih zemalja, koje su s proizvođačem samo htjele provjeriti koliko je sigurno takvo doziranje te mogu li i dalje jamčiti isti učinak cjepiva, Pfizer je jednostavno odlučio naplatiti tu dozu koju su tehničari uspijevali izvući na terenu.

Jednostavno su naplatili dodatnu dozu 

Nakon upita zdravstvenih djelatnika iz Hrvatske i brojnih drugih zemalja, koje su s proizvođačem samo htjele provjeriti koliko je sigurno takvo doziranje te mogu li i dalje jamčiti isti učinak cjepiva, Pfizer je jednostavno odlučio povećati cijenu, odnosno naplatiti tu dozu koju su tehničari uspijevali izvući na terenu.

"Mi smo samo htjeli provjeriti može li Pfizer i dalje jamčiti zaštitu tako doziranog cjepiva", rekao je Capak.

Međutim, razlika u doziranju ima prilično banalan razlog: "Neki su imali igle za navlačenje od 2mm, a neki od 1mm. Neke zemlje nisu mogle nabaviti manje šprice, mi imamo te i možemo od početka navlačiti više”, pojasnila je prim. Vera Katalinić-Janković


Izdvojeno

Reci što misliš!