Vijesti / Ostalo

u iščekivanju cjepiva

RTL Danas analizirao je li i koliko opasno cjepivo protiv Covida-19 koje krajem mjeseca stiže u Hrvatsku

Cijepljenje protiv koronavirusa bit će dobrovoljno i besplatno. Plan je tu, a pod upitnikom su još datumi

Broj preminulih od ili s koronavirusom u Hrvatskoj prešao je dvije tisuće. Samo u posljednja 24 sata život je izgubilo 68 pozitivnih pacijenata. Od jučer ih je još 30-ak završilo na respiratoru pa pomoću njega sada diše njih 262. Od desetak tisuća testiranih, otkriveno je gotovo četiri tisuće novih slučajeva.

Ove uznemirujuće brojke trebale bi suzbiti stroge mjere i danas izglasane kazne za njihovo kršenje, ali i cjepivo koje je sve bliže i Hrvatskoj. Ukupno je naručeno više od 5 i pol milijuna doza.

"Ja ću se svakako cijepiti i nudim se da me snimiti svi skupa, kazao je Krunoslav Capak. Isto je rekao i Božinović: "Cijepit ću se i spreman sam to učiniti pred kamerama". Beroš: "Potrebno je cijepiti i u mom slučaju vjerojatno 6 mjeseci nakon preboljele bolesti".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po uzoru na Stožer to će moći učiniti i građani - cijepljenje protiv koronavirusa bit će dobrovoljno i besplatno. Plan je tu, a pod upitnikom su još datumi.

krunoslav capak
stožer o planu cijepljenja Capak: ''Cjepivo će biti besplatno i dragovoljno, ali time neće prestati era nošenja maski''

"Redoslijed je takav da se prvo cijepe zdravstveni djelatnici koji su u direktnom odnosu s oboljelima od COVIDA, nakon njih korisnici i zaposlenici domova za starije i onda osobe s povećanim rizikom od teških simptoma bolesti", kazao je Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatska je ukupno naručila 5, 6 milijuna doza cjepiva i dodatnih 300 tisuća za kraj iduće godine. Odobrenje u Europi bi već krajem ovog mjeseca trebalo dobiti Pfizerovo cjepivo.

Hrvatska je ukupno zatražila milijun doza tog cjepiva, i jednako toliko doza Moderninog cjepiva. Nakon toga stići će i 2 milijuna i 705 tisuća doza Oxfordskog cjepiva, te 900 tisuća doza cjepiva Johnson&Johnson.

koronavirus maske maska
izbjegnite plaćanje 500 kuna kazne Od subote kaznu možete dobiti i ako nepravilno nosite masku. Evo još jednom svih uputa HZJZ-a vezanih za nošenje maski

"Pfeizer je najavio da će prva tranša, prva runda cjepiva koja dođe u Hrvatsku sadržavati 125 000 doza tako da ćemo ukoliko to bude kvartalna isporuka moći cijepiti 62 i pol tisuće ljudi u prvom navratu, a ukoliko će biti mjesečna i 125 tisuća- to je još dilema", kazao je Capak.

Jer da bi bilo učinkovito potrebno je primiti dvije doze cjepiva u razmaku od nekoliko tjedana. Da bi se što lakše organiziralo, u domovima za starije ispunjavale su se ankete i prikupljali podaci o broju korisnika i djelatnika koji su iskazali interes za cijepljenje.

75 posto korisnika pokazalo interes za cijepljenje

"Ono što smo dobili je da imamo oko 75 posto korisnika iskazalo interes za cijepljenje. Nešto manje je djelatnika. Ima ih stotinjak sada u izolaciji i samoizolaciji, a tu su i oni koji su preboljeli pa nisu pokazali interes za cijepljenje", kazala je Romana Galić, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. 

U ovom Domu za starije, tvrdi Uprava - korisnici jedva čekaju cijepljenje.

"Oni su bili oduševljeni, odmah su svi rekli da će se cijepiti, jer boje se korone, a i vesele se jer će moći normalno živjeti, da će ih obitelji posjećivati i da će moći izaći iz okvira doma", kazala je Snježana Gorišek, ravnateljica doma za starije i nemoćne u Zagrebu.

Cijepljenje će se provoditi kao i ono protiv gripe. Provodit će ga zavodi za javno zdravstvo, liječnici obiteljske i školske medicine, epidemiolozi. Formirat će se i mobilni timovi liječnika za cjepivo koje zahtjeva skladištenje na vrlo niskim temperaturama. Bez obzira na cjepivo, maske ostaju pravilo.

"S cijepljenjem neće početi era ne nošenja maski. Pretpostavka je da osobe koje su imune svejedno mogu prenijeti bolest na način da im se virus naseli na sluznici i kapljicama i aerosolom se može prenijeti na druge osobe", kazao je Capak.

Osiguran je i sustav praćenja nuspojava, a tek nakon određenog vremena bit će poznato koliko će trajati imunitet nakon cijepljenja.


Izdvojeno

Reci što misliš!