Vijesti / Ostalo

sve oči uprte su prema cjepivu

Cjepivo će u Hrvatskoj biti besplatno i za sada - dobrovoljno

Europska agencija za lijekove najavila je da će o odobrenju Pfizerova cjepiva odlučiti do kraja godine

Dok raste broj novozaraženih, sve oči uprte su prema cjepivu, koje se u Hrvatskoj očekuje najvjerojatnije u siječnju. 

Europska agencija za lijekove najavila je da će o odobrenju Pfizerova cjepiva odlučiti do kraja godine. Cjepivo će u Hrvatskoj biti besplatno i za sada, kako vladajući najavljuju - dobrovoljno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

125 tisuća ovakvih doza Pfizerovog cjepiva već bi za mjesec dana moglo stići u Hrvatsku. Bit će besplatno, a prvi će ga dobiti. 

"Prije svega zdravstveno osoblje, radnici u domovima za starije, osobe starije životne dobni i kronični bolesnici", kazao je premijer Andrej Plenković

Na cjepivo se gleda kao na spas, no građani podijeljeni bi li se i sami cijepili. 

"Hoćete li se cijepiti? Da, obavezno pa to je kultura", kaže Miljenko iz Zagreba.

"Ako bude naredba da je obavezno onda ću se cijepiti, ali trenutno neću, za budućnost ne mogu garantirati", dodaje Ivana. 

"Bi, za svoju sigurnost i svoju obitelj, to bi bilo pametno", jasno će Marijan. 

"Mislim da treba pričekati, nisam protiv ali mislim da istraživanja moraju malo više potrajati. Ali ako bude obavezno? Onda ću se preseliti u zemlju gdje nije obavezno", kazao nam je Siniša.

O obveznom cijepljenju razgovaralo se i na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, no vladajući uvjeravaju cjepivo će biti dobrovoljno. 

"Objašnjavanjem, transparentnošću, jasnim porukama pokušati osigurati da se što veći broj naših ljudi cijepi. Zakonska obveza? Ne znam je li moguće još uvijek vjerujem da možemo apelirati na zdrav razum", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Koliko će se građana odazvati ne znaju ni Stožer ni Vlada

"Važno je da sve informacije koje budu o cjepivima dostupne budu jasne, transparentne kako bismo našim građanima objasnili koje su koristi od cjepiva", istaknuo je Plenković. 

Za Ustavni sud cijepljenje je do sada bilo pitanje zakonodavca. U oporbi smatraju da o cijepljenju treba odlučivati struka.  

"Ja smatram da nije uputno ljude natjerati na cijepljenje, i napraviti ga obveznim, već ljude uvjeriti da je to za njihovo dobro", rekao je Mostov Nikola Grmoja.

"Ako epidemiolozi utvrde da je cijepljenje većeg broja ljudi, pa i obvezno cijepljenje najučinkovitije podržat ćemo to", ističe saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić

"Ja sam protiv obaveznog cijepljenja jer prvo trebamo još dobro prouzročiti učinkovitost ovog cjepiva", jasno će Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta. 

Cijepljenje je u većini zemalja na dobrovoljnoj bazi, no otvorena je mogućnost obveznog ako ne bude dovoljno velik odaziv. Virusni imunolog Čičin Šain poručuje ne treba se bojati nuspojava. 

"Nešto manje od 1 posto je relativno i za očekivati da će biti jake nuspojave, vrućica od jednog dana ali nakon 24 sata te nuspojave prolaze. od korone je u Hrvatskoj umrlo već puno ljudi, od cjepiva je jako teško zamisliti da će itko umrijeti", tvrdi virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja Braunschweig virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja Braunschweig.

Savjetuje svima da se cijepe, a koliko će se građana na kraju odazvati ne znaju ni Stožer ni Vlada, zadnja anketa koju je objavio RTL govori da je 57 posto građana protiv.


Izdvojeno

Reci što misliš!