Vijesti / Ostalo

sjednica vlade

Vlada otkrila kolike će biti kazne za nenošenje maski i organiziranje nedozvoljenih okupljanja

Vlada otkrila kolike će biti kazne za nenošenje maski i organiziranje nedozvoljenih okupljanja
Luka Stanzl/PIXSELL

Osim o kaznama na današnjoj sjednici Vlade bilo je govora i o potporama za gospodarstvenike kao i novim pravilima na granicama

Vlada je održala još jednu sjednicu, a raritet je da na njoj premijer Andrej Plenković sudjelovao videovezom jer mu je u subotu određena samoizolacija nakon što je njegova supruga dobila pozitivan test na koronavirus.  

Ministar Beroš je predstavio prijedlog izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Uvodi se obaveza pravilnog nošenja maske za lica, zabrana održavanja ili restrikcije javnih događanja i okupljanja i privatnih okupljanja", kazao je Beroš predstavljajući prijedlog.

"Propisuje se novčana kazna za pravne osobe od 10 do 40 tisuća kuna, odgovorne osobe u pravnoj osobi kazna u iznosu od 5 do 10 tisuća kuna u slučaju nepridržavanja mjera, za prekršaj fizičke osobe propisuje se kazna od 500 kuna", rekao je Beroš, a od 5 do 10 tisuća kuna će biti kažnjen vlasnik posjeda koji organizira nedozvoljeni događaj. 

Raspravljalo se i o mjerama za prelazak granice.

"Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU u Hrvatsku ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u Hrvatsku. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 48 sati", rekao je Božinović o novom pravilu na granici u Hrvatskoj. 

Mjere pomoći gospodarstvu predstavili su ministri Marić, Aladrović i Ćorić.

"Nova mjera podrazumijeva kompenzaciju i pokrivanje dijela ili u potpunosti fiksnih troškova u djelatnostima koje su zatvorene", rekao je Marić i dodao da u to spadaju najam, pričuva, komunalije, internet i fiksna telefonija, HRT, spomenička renta i mnoge druge. 

"Pad prihoda mora biti od 60 i više posto u odnosu na prosinac prošle godine da bi se kvalificiralo za ovu mjeru", kazao je Marić. Preliminarne projekcije govore o oko 250 milijuna kuna. 

Ministar Aladrović je rekao da su danas s poduzetnicima govorili i o očuvanju radnih mjesta. "Upravno vijeće HZZ-a održat će sjednica koja ima za cilj ažurirati kriterije za očuvanje radnjih mjesta. Očekujemo prijave za 80.000 radnika iz sektora kojima je onemogućen rad i 20.000 za sektore koji su vezani uz ove ranije sektore", kazao je Aladrović.


Izdvojeno

Reci što misliš!