Vijesti / Ostalo

novi zakon u pripremi

Od petka kreće kažnjavanje ako ne nosite maske ili organizirate privatna okupljanja s više od 10 ljudi?

Od petka kreće kažnjavanje ako ne nosite maske ili organizirate privatna okupljanja s više od 10 ljudi?
pixabay

Iako su iz Stožera više puta naglašavali da ne mogu ulaziti u tuđe domove i kažnjavati ljude, izgleda da su našli rješenje

U pripremi su tri nova članka Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se regulirati kažnjavanje građana koji se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i već od petka bi mogle biti u primjeni. Jedan članak odnosi se na nenošenje maski, drugi članak na javna okupljanja, a treći na privatne zabave.

Kako piše Jutarnji list, treći člankom se otvara mogućnost kažnjavanja ljudi u njihovim domovima. Iako su iz Stožera više puta naglašavali da ne mogu ulaziti u tuđe domove i kažnjavati ljude, izgleda da su našli rješenje, jer su upravo privatne zabave detektirane kao velika žarišta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, građani su i dosad imali pravo pozvati policiju ako im smeta buka i ako se susjedi ne pridržavaju kućnog reda. To spada u sferu kršenja javnog reda i mira, a sada bi osim problema koji u toj situaciji ima vlasnik stana, odnosno osoba koja je organizirala zabavu, problem mogli imati svi sudionici. 

Dakle, ako policija utvrdi da je više od 10 osoba na zabavi, svi bi mogli dobiti kaznu koja se odnosi na Odluke o ograničavanju okupljanja. Naravno, podliježu i mogućnosti kazne ako nemaju maske. Što se tiče kazni koje se tiču javnih okupljanja, više neće biti odgovaran samo organizator, nego i sami sudionici ako se okupe u većem broju od dopuštenog, u ovom slučaju 25, javlja Jutarnji.

Visina kazne se još ne zna. No Jutarnji doznaje, govori se o rasponu od 500 do 1500 kuna i, kao i prometne kazne, ako platite odmah kazna se umanjuje za 50 posto.


Izdvojeno

Reci što misliš!