Vijesti / Ostalo

SPOLNE RAZLIKE U PLAĆAMA

Plaće žena u Hrvatskoj tisuću kuna su manje od plaća muškaraca, iako su u prosjeku obrazovanije

Posljedično, situacija s mirovinama još je gora

Razlike u plaćama žena i muškaraca i dalje se ne smanjuju. Usporedi li se prosjek primanja žena s primanjima njihovih muških kolega, simbolički rečeno žene do kraja godine rade besplatno.

Na ovaj problem iznova je upozorila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova na konferenciji Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Isti posao, za istu plaću - u ovom hotelu diskriminacija na osnovi spola ne postoji.

''Apsurdno je da se u 21. stoljeću posao dijeli na muški i ženski, sve bi trebalo biti ravnopravno'', rekao je konobar Marko Lukinić.

''Moj kolega i ja radimo na istom radom mjestu, radimo isti posao, oboje smo konobari i ne vidim razloga zašto bi moj posao bio manje plaćen ili njegov više, ili obrnuto'', kazala je konobarica Sarah Brekalo.

Jednaka prava i jednake plaće ovdje su iznimka, to potvrđuju i brojke. Muškarci prosječno mjesečno zarađuju više od 8.800 kuna, dok žene imaju plaću od oko 7.700 kuna. Jaz u plaćama je viši od 12 posto. Iz ovih podataka proizlazi da žene, simbolično govoreći - do kraja godine rade za nula kuna!

''Žene nam danas rade većinom u skraćenom, nepunom radnom vremenu. Češće preuzimaju kućanske i obiteljske obaveze. Žene se danas suočavaju na radnom mjestu kod napredovanja sa staklenim stropom'', rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

''Trebat će proći puno vremena, a to sve ovisi o nekakvom unaprijeđenju društva. To nije nekakav jednostavan problem koji se može tek tako riješiti'', rekla je Darinka Klarić.

''Smatram da je to diskriminacija, mislim, ako rade isti posao trebaju isto biti plaćeni, bez obzira na spol bio to muško ili žensko'', rekao je Šemso Hodžić.

Međutim, diskriminacije definitivno još ima, pa tako i kod napredovanja.

''Zašto muškarac koji radi pet godina ima veći koeficijent u nekom platnom razredu, od žene koja obavlja iste te poslove a radi to već 15 godina'', dodala je Ljubičić.

Posljedično, situacija s mirovinama još je gora.

''Dva i pol puta je veći jaz kada odete u mirovinu. Tad se tek vidi stupanj diskriminacije koliko je velik u Hrvatskoj'', rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Jer prosječna mirovina kod muškaraca iznosi nešto više od 3.000 kuna, a kod žena oko 2.400. Procjene su da ćemo jednaka prava, jednake plaće i jednake mirovine imati tek za 70 godina.


Izdvojeno

Reci što misliš!