Vijesti / Ostalo

uvjeta rada u vrijeme pandemije

Sutra prosvjed nastavnika! Traže da im država zbog online nastave plati i troškove interneta

Kakav će biti model nastave sindikalisti prepuštaju epidemiolozima, a njihovih mjera će se kaže pridržavati i sutra na prosvjedu

Zbog uvjeta rada u vrijeme pandemije, učitelji i nastavnici sutra prosvjeduju pred Ministarstvom obrazovanja. Ne žele više, kažu, besplatno raditi dva posla, te trošiti vlastite resurse za online nastavu, i tako već mjesecima. Traže razgovor s ministrom Radovanom Fuchsom.

Kad im učenik ili razred završi u samoizolaciji, njihov posao se udvostruči. Profesor Ljubomir to je već iskusio.

"Praktički se svi žale da imaju puno više posla, da praktički dođu kući, i ne ustaju od računala jer moraju pripremati materijale i prezentirati jer je usporena komunikacija s takvim učenicima morate jedan po jedan, pa pošaljete mail, pa kad će pročitati" priča Ljubomir Mitrović, profesor Elektrotehničke škole u Zagrebu.

A dok rade online, koriste vlastito računalo, plaćaju račune za internet. Sve su to razlozi zašto će sutra pred Ministarstvo, jer tvrde takva obveza rada ne postoji.

"Radnici više ne žele besplatno raditi, njima je i kvaliteta njihova rada u učionici smanjena, jer ne mogu 2 posla kvalitetno obavljati, Rješenje je da se odustane od online nastave za učenike u samoizolaciji ili da se taj rad na neki način vrednuje", kazao je Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A Covid pozitivnih učenika je 1669, što je 0.36 posto, a u samoizolaciji ih je 8736. Prosvjetnih djelatnika je 718 covid pozitivnih, što je nešto malo više od 1 posto, a u samoizolaciji koliko se može pratiti ih je 620. A tada im i plaća ide dolje.

"Njima se plaća značajno smanjuje, i zahtjevamo da se na njih primjenjuje zakon o radu, nikakvih 4200 kuna, već tri prosječne plaće. Neka to riješe prije nego što se nađemo na sudu", kazao je Stipić.

Za sada većina škola njih 63 posto ima nastavu uživo, manji broj ima mješoviti i online, a više od 20 posto je kombinacija uživo i online.U Varaždinskoj i osječko baranjskoj županiji sve srednje škole su na online modelu, a odluku o tome će donijeti u petak i primorsko goranska.

"Stožer će donijeti odluku, ali možda ne bi bilo loše, jedan period da bude online kako bi se smanjila daljna transmisija", kazala je Danijela Lakošeljac, epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije.

Kakav će biti model nastave sindikalisti prepuštaju epidemiolozima, a njihovih mjera će se kaže pridržavati i sutra na prosvjedu.


Izdvojeno

Reci što misliš!