Vijesti / Ostalo

odluka hzjz-a

Skraćeno vrijeme samoizolacije

Skraćeno vrijeme samoizolacije
pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karante

Prema odluci Eskpertne skupine kriznog stožera MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana,stoji u odluci.

"Već se neko vrijeme razgovara o skraćivanju samoizolacija sa 14 dana na 10, jučer je objavljen dokument. Prije nekog vremena je skraćena izolacija, a od jučer imamo na snazi i takvu odluku što se tiče samoizolacije. Sada je 10 dana i samoizolacija i izolacija", otkrila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljeli s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljeli s teškom kliničkom slikom, oboljeli koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom i asimptomatski oboljeli od COVID-19.

Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji je bio jedan)", stoji u uputama HZJZ-a.

Kompletnu odluku pročitajte ovdje (PDF).


Izdvojeno

Reci što misliš!