Vijesti / Ostalo

sjednica vlade

Beroš o najgorem danu: ''Imamo veliki broj mikrožarišta - obiteljska okupljanja, zborno pjevanje, treninzi''; Božinović zaprijetio kaznama

Beroš o najgorem danu: ''Imamo veliki broj mikrožarišta - obiteljska okupljanja, zborno pjevanje, treninzi''; Božinović zaprijetio kaznama
Emica Elvedji/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se pandemija u svijetu i u Hrvatskoj razvija u smjeru u kojem su se mnogi nadali da se neće razvijati

Hrvatska danas broji najviše novozaraženih od početka epidemije - čak 1563, a sve više ljudi i umire. 

Premijer Andrej Plenković rekao je da rekordan dan po broju novooboljelih pokazuje ozbiljnost situacije i apelirao na sve da se pridržavaju mjera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Imamo još jedan rekordan dan s 1563 novozaražena i 13 preminulih, to dovoljno govori o ozbiljnosti situacije. Svi su vidjeli jutrošnje brojke i jasno je da je situacija ozbiljna. Potrebna je odgovornost svih nas prema sebi i drugima. Poštujmo mjere jer je to najbolji način da se zaustavi širenje zaraze i smanji opterećenje zdravstvenog sustava. Moramo pokazati mentalitetnu snagu i odgovornost prema bližnjima, ako to ne napravimo, imat ćemo sve veće i veće širenje epidemije", rekao je Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade. 

Premijer je podsjetio i da će do kraja godine biti isplaćena milijarda eura za očuvanje radnih mjesta. 

"Imamo blago povećanje osiguranika u odnosu na veljaču što znači da su mjere imale učinka. Osigurali smo plaće, mirovine i financiranje svih obaveza. Idućeg tjedna ćemo na Vladi pripremiti prijedlog rebalansa za ovu i prijedlog proračuna za iduću godinu", rekao je premijer. 

Beroš: Imamo veliki broj mikrožarišta

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se pandemija u svijetu i u Hrvatskoj razvija u smjeru u kojem su se mnogi nadali da se neće razvijati. Hrvatska ima 7380 aktivnih slučajeva trenutno.

"U bolnicama je 661 pacijent, radi se o zamjetnom povećanja broja hospitaliziranih. U zdravstvenom sustavu je 609 aktivnih slučajeva, a preko 1000 zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji. Kad je riječ o širenju zaraze, radi se o velikom broju mikrožarišta i okupljanja, obiteljskih okupljanja, zbornom pjevanju, sportskim natjecanjima, treninzima...", rekao je Beroš. 

Bolnički sustav prilagođava se novim okolnostima, kazao je i pojasnio kako će izgledati prijem hitnih bolesnika s obzirom da hitni prijem KB Dubrava postaje centar za Covid bolesnike.

"Ne možemo biti zadovoljni s epidemiološkom situacijom i ponašanjem pojedinaca. Sve predstavlja veliko opterećenje za zdravstveni sustav. Očekujem primjerenu participaciju svih dionika zdravstvenog sustava. Primarna zdravstvena zaštita ima obavezu sudjjelovati. Nalazimo se u situaciji u kojoj svi trebaju dati obol. Uloga će se jednom svih nas preispitivati u ovoj situaciji", rekao je Beroš. 

Božinović: Radimo na aktivaciji 2360 dodatnih kreveta u dvoranama

Ministar Davor Božinović rekao je da brojke rastu zbog nepridržavanja mijera dijela građana.

"Naša strategija je moguća samo uz striktno držanje mjera i zato ravnateljstvo inspekcije civilne zaštite i državnog inspektorata se fokusiraju sve više na pravne osobe. Iako se pokušalo izbjeći sankcioniranje, mi ćemo sve više izricati kazne za sve one koji se ne pridržavaju mjera i odluka Stožera. Zato smo se obratili i sportskim organizacijama i savezima s namjernom da se uputi jasna poruka da se sve natjecanja moraju odvijati po epidemiološkim mjerama ako se želi izbjeći nove odluke stožera vezane uz nazočnost gledatelja na otvorenim i zatvorenim terenima", rekao je Božinović.

Naglasio je da se krenulo s pripremanjem dodatnih smještajnih kapaciteta u pet gadova - Spaladium Arene u Splitu, Arene Zagrebu, dvorane u Rijeci te u Osijeku i Varaždinu nekoliko lokacija. 

"To je dodatnih 2360 kreveta, u funkciju se mogu staviti u roku od 48 sati. Pozivamo sve građane da izbjegnu kontakte koji nisu nužni, sastajanja, obiteljska okupljanja i privatne proslave. To je najveća razina zajedništva, solidarnosti i humanizma koje u ovim vremenima može pokazati bilo tko od nas", rekao je Božinović. 

Nastava ide kao i do sada

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je stanje u školskom sustavu stabilno. 

"Imamo 0,1 posto pozitivne djece, a nastava se u gotovo 80 posto škola odvija po modelu A. Naizmjenični model je u 6,11 škola, a kompletna online nastava je 19 škola, ili nešto manje od dva posto", kazao je Fuchs. 

U samoizolaciji je 0,7 posto razreda. 

"Mislimo da i dalje treba održavati takav pristup kao što imaju i Engleska i Estonija. U Francuskoj svi idu u školu. Irska na primjer ima razinu lockdowna, ali su škole otvorene. Mi smo i dalje na poziciji da je ovakav pristup najbolji mogući u ovom trenutku zbog pedagoških, socijalnih, ali i ekonomskih elemenata", kazao je Fuchs. 

Radikalizacija 

Vlada je usvojila zaključak o sprječavanju radikalizacije u društvu nakon prošlotjednog oružanog napada na Markovom trgu.

"Pokušaj trostrukog ubojstva s elementima terorizma na Trgu svetog Marka pokazuje da je u dijelu hrvatskoh društva došlo do radikalizacije, a ona predstavlja prijetnju u ostvarivanju ustavnih sloboda svih građana", rekao je potpredsjednik Vlade Tomo Medved. 

Premijer Plenković također se osvrnuo na napad. 

"Ja sam prije nekoliko dana rekao da je granica prijeđena. Nije isto biti meta govora mržnje u političkoj areni ili na internetu, kroz medijske članke, komentare... Nema toga što o sebi ili nekima od vas nisam pročitao. Nije mi palo na pamet da bilo kojeg od tih aktera tužim. To govorim radi HND-a, medija... Smatrao sam da je sloboda govora važnija od pravnih aktivnosti protiv onih koji šire mržnju. No, kad poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma pa i terorizma, onda je granica prijeđena. Nismo imali ranije ovakve situacije u društvu. Jedno su hrabri anonimci na internetu, a drugo je kad netko pokuša trostruko ubojstvo pred zgradom Vlade", rekao je Plenković. 

Nadležna će tijela, odnosno Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, temeljito analizirati stanje i predložiti mjere koje se mogu poduzeti u društvu: od osvješćivanja građana što je govor mržnje do analiziranja posljedica i poduzimanja mjera sprječavanja, pojasnio je premijer. 

"Kad se to napravi, onda ćemo vidjeti s kojom podlogom sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Nismo mi govor mržnje shvatili u ponedjeljak. S njim smo upoznati jako dugo. Bolje nego mnogi drugi. To je bit. zato ćemo voditi tri paralelne aktivnosti - jedna je ovaj konkretan slučaj, drugo je institucionalna borba protiv radikalizacije, a treće je borba protiv onih na političkoj sceni koji to odobravaju ili relativiziraju pa se kasnije ukrcavaju u vlak žrtva potencijalnih", zaključio je. 

Ministar financija Zdravko Marić dobio je ovlast za potpisivanje Sporazuma o zajmu između EU kao zajmodavca i Republike Hrvatske kao zajmoprimca za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19. Na dnevnom je redu i odluka o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja COVID-19 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne. 

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!