Vijesti / Ostalo

obustava isporuke lijekova zbog dugova

Situacija je jako ozbiljna: Bez lijekova ostaje i KBC Osijek...

Situacija je jako ozbiljna: Bez lijekova ostaje i KBC Osijek...
Dubravka Petric/PIXSELL

Petnaestak bolnica već je i tuženo pa im prijete i ovrhe. Podaci pokazuju da su najstariji dugovi stariji od dvije godine

''Obustavili smo isporuku lijekova u 28 bolnica i tako će biti dok se ne riješi problem neplaćanja koji je ovih dana kulminirao. Podvukli smo crtu i sve dok se rok plaćanje lijekova ne svede ispod 365 dana, opskrbe bolnica neće biti'', kaže za Jutarnji list direktor Medike, najveće hrvatske veledrogerije, Jasminko Herceg, i dodaje da su s obzirom na činjenicu da se problem i dalje ne rješava, prisiljeni na taj nepopularni korak premda su sve veledrogerije svjesne da bi to moglo značiti nedostupnost terapije i za one najteže pacijente.

I druga velika veledrogerija Oktal Pharma također je jučer prekinula opskrbu lijekovima i to za 33 bolnice. Petnaestak bolnica već je i tuženo pa im prijete i ovrhe. Podaci pokazuju da su najstariji dugovi stariji od dvije godine. Također, prema nekim informacijama, velike farmaceutske tvrtke potpuno su "zaključale ladice" i više ne isporučuju robu veledrogerijama dok se ne plate stari dugovi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Naprosto, proizvođači nam više ne žele isporučiti robu jer su dugovi dosegli 5 milijardi kuna '', objašnjava Herceg.

''Sve bolnice koje imaju račune starije od godine dana od jučer su u istoj situaciji, a to se odnosi i na one velike poput KBC-a Osijek, KBC-a Split, KB-a Sveti Duh, Dječje bolnice u Klaićevoj ili pak Infektivne klinike 'Dr. Fran Mihaljević'. Zasad je KBC Zagreb, kao najveći potrošač poglavito skupih lijekova, i dalje na "zelenoj listi" jer se još drže na 350 dana. Ima i svijetlih primjera, poput KBC-a Rijeka, KB-a Merkur, KBC-a Sestre milosrdnice ili pak Ortopedske klinike u Lovranu i OB-a Slavonski Brod koje su redoviti platiše i njima će biti dostavljeni lijekovi koje još imamo na zalihama'', objašnjava Herceg trenutačnu situaciju u opskrbi lijekovima.


Izdvojeno

Reci što misliš!