Vijesti / Ostalo

brzo testiranje

RTL prvi isprobao nove 15-minutne testove na koronavirus: Evo koja im je cijena i pouzdanost

RTL prvi isprobao nove 15-minutne testove na koronavirus: Evo koja im je cijena i pouzdanost

Takav test bit će koristan u hitnim slučajevima, npr. kod prometnih nesreća kad je potrebno brzo doznati je li netko zaražen ili ne

Koštalo je i više od tisuću kuna, a rezultat se čekao i više od 48 sati, no nastupa novo doba testiranja na koronavirus. Stigao je test koji u 15 minuta otkriva jeste li pozitivni!

I dok svjetski mediji već naveliko o njemu bruje, RTL Danas ga je među prvima u Hrvatskoj i isprobao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od brisa do rezultata u samo 15 minuta! Među prvima sam se u Hrvatskoj testirao novim antigen testom na koronavirus. Sve počinje uzimanjem brisa, zatim se on stavlja u otopinu i u njoj ostaje jednu minutu. Nakon toga stavlja se trakica i čekamo 10 minuta.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG RTL-a:

"Ovo je novi antigen test koji se sada uskoro pojavljuje na tržištu. On određuje prisutnost virusnog proteina. Radi se o nukleokapsidnom proteinu samog virusa. To je brzi test i njegova svrha je da u relativno malo vremena dobijemo odgovor ima li čovjek virus ili ne", rekla je Tanja Bobetić-Vranić, ravnateljica Poliklinike za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku .

Nakon deset minuta došao je trenutak istine. Trakica je pokazala samo kontrolnu crtu. Test je negativan.

Ova metoda slična je testu za trudnoću, kad bi se pojavila druga crtica to bi značilo da sam pozitivan na virus. Takav test trebao bi koštati od 250 do 350 kuna. Osjetljivost mu je niska pa neće pronaći virus kod asimptomatskih osoba.

"Svjetska zdravstvena organizacija je negdje 11. rujna ove godine izdala priopćenje u kojem kaže da ovaj novi test služi za dokazivanje virusnog proteina, ali samo kod onih osoba koje pokazuju određene simptome Covida-19", rekla je Bobetić-Vranić.

Takav test bit će koristan u hitnim slučajevima, npr. kod prometnih nesreća kad je potrebno brzo doznati je li netko zaražen ili ne. No prije nego uđe u upotrebu mora proći provjeru.

"Mi provjeravamo test tako da prethodno poznate uzorke pozitivne i negativne testiramo s tim novim testom. Naravno, onda uspoređujemo rezultate. Može se raditi ponovna procjena, takozvana dvostruka provjera ili između dva laboratorija. ", rekla je Sunčanica Ljubin Sternak, voditeljica odjela za molekularnu mikrobiologiju NZJZ-a dr. Andrija Štampar. 

Isprobali smo i serološki test

Rezultati se uspoređuju s onima od PCR testa koji je najosjetljiviji i najvjerodostojniji. Uz ovaj test napravio sam danas i još jedan brzi test, ali serološki. Izvađena mi je krv, jedna kap stavlja se u test nakon čega se dodaje reagens. 15 minuta čekao sam rezultat. Nalaz je negativan, nemam antitijela.

"Serološki testovi nam upućuju je li se osoba srela u prošlosti s virusom i kreirala određeni imunosni odgovor. Dakle, antitijela nema, onda se niste niti sreli. Ovaj test je samo informacija jeste li se sreli s virusom, ali nipošto ne govori jeste li zaraženi", kaže Bobetić Vranić.

Cijena ovog testa je 300 do 350 kuna, a kako postoji cijela lepeza seroloških testova, tako oni mogu koštati od 150 do 800 kuna.


Izdvojeno

Reci što misliš!