Vijesti / Ostalo

hoće li se ponoviti?

Telekomunikacijski sustav u kolapsu, nakon normalizacije doznao se i razlog

Telekomunikacijski sustav u kolapsu, nakon normalizacije doznao se i razlog
Pixabay

Više od šest sati Hrvatska se borila s telekomunikacijskim kolapsom. Nije bilo signala za pozvati pomoć, čak ni prema hitnim službama. Ubrzo se doznao razlog...

Zbog problema na signalnim čvorovima Hrvatskog telekoma nastale su velike poteškoće pri uspostavi glasovnih poziva u mobilnoj i fiksnoj mreži.

O nezapamćenoj telefonskoj blokadi i o sigurnosnom problemu izvijestio je RTL u razgovoru sa stručnjakom za telekomunikacije, Đurom Luburom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije prvi put da se dogodi kvar, ali prvi se put dogodilo da hitne službe ne mogu funkcionirati. Kako je to moguće?

"Nije ni to prvi put, ali je prvi put da traje toliko dugo. Kvarovi se događaju svugdje u svijetu, pa i kod nas. Događalo se i prije, događat će se i ubuduće. To ne treba zabrinjavati, ali ono što treba zabrinjavati jest način na koji se pozivi preusmjeravaju prema hitnim službama. Naime, one imaju veze prema više operatera, ne samo prema jednom, ali zbog toga kako su povijesno posloženi telekomunikacijski sustavi, dolazni pozivi dolaze preko jednog operatera, kojeg hitne službe odaberu. Nažalost, većina je odabrala jednog kod kojeg je došlo do problema."

Što je rješenje?

"Pa rješenje je da država u suradnji s HAKOM-om pronađe način kako ih drugačije spojiti, da uvijek mogu primiti poziv, sve dok i zadnji operater funkcionira. Dakle, ovo nije dobro, pokazalo se, danas već postoji način kako tehnički može složiti drugačije. Treba promijeniti neke pravilnike i treba dogovoriti između operatera, hitnih službi i ministarstava... I to će se u vrlo kratkom roku napraviti jer ovako ne može ostati."

Koji je to vremenski rok kad bismo mogli reći da smo sigurni kako se ovako nešto više neće ponoviti?

"Vjerujem da se za par mjeseci može napraviti okvir i da se propisi mogu promijeniti i u idućih nekoliko mjeseci bi se sustav mogao posložiti da funkcionira uvijek i bez prekida."

Je li ovo ugroza nacionalne sigurnosti? Nadležni ministar kaže da nije, ali SOA tvrdi da kibernetički napadi predstavljaju ugrozu. Može li se ovo gledati na takav način?

"Mislim da ovo nije ugroza nacionalne sigurnosti. Jest sigurnosni problem, ali ne bih ga dizao na razinu problema nacionalne sigurnosti. Bilo je problema, ali sve službe su funkcionirale, iako otežano. Ovdje se radilo o tehničkom kvaru, a ne o kibernetičkom napadu pa nije bilo riječi o ugrozi nacionalne sigurnosti."

 


Izdvojeno

Reci što misliš!