Vijesti / Ostalo

ministar najavio nova ulaganja

Butković: ''Novi HŽ-ovi vlakovi vozit će 160 km/h. Ovo je sada desetljeće željeznica''

Butković: ''Novi HŽ-ovi vlakovi vozit će 160 km/h. Ovo je sada desetljeće željeznica''

Ministar prometa očekuje da će do 2024. biti obnovljeno 60 posto voznog parka HŽ Putničkog prijevoza

Ministar Oleg Butković, ministrica Nataša Tramišak, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovoranje Tomislav Petric i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić nazočili su potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava na temelju kojega će se iz Kohezijskog fonda financirati nabava 21 elektromotornog vlaka.

"Ovo je nastavak kontinuiranog ulaganja u željezničku infrastrukturu. Kada gledamo u narednih desetak godina, kada je riječ o prometnoj infratrukturi, uglavnom će to biti u željezničku infratruktura. Što se tiče HŽ Putničkog prijevoza i novih vlakova, javna nabava je pri kraju, došla je jedna ponuda hrvatske tvrtke, raduje nas da će hrvatska tvrtka raditi vlakove. Što se tiče isporuke novih vlakova, pokrenuli smo proces nabavke 12 novih još prošle godine, prvi će doći u srpnju 2021., tako da ćemo do kraja 2024. imati 60 posto obnovljenog voznog parka HŽ Putničkog prijevoza", rekao je ministar Butković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Oni će prometovati brzinom oko 160 km/h gdje će to biti moguće, to će uglavnom biti na ovim velikim koridorima, ali i na drugima budući da se i u prigradskim dijelovima Zagreba i nekim drugim dionicama obnavljaju pruge, čim to bude gotovo, naravno da će se i brzine povećati, to je smisao cijelog ovog procesa. Da u narednim godinama Hrvatska ima moderan željeznički sustav uz bok europskim zemljama. Mi nismo mogli graditi autoceste i željeznice u isto vrijeme, nismo mogli grada autoceste, luke i željeznice u isto vrijeme, ali ovo je sada desetljeće željeznica", poručio je Butković. 


Izdvojeno

Reci što misliš!