Vijesti / Ostalo

prvo izdavanje vozačke dozvole

Iz policije stižu dobre vijesti za sve koji tek polože vozački ispit

Iz policije stižu dobre vijesti za sve koji tek polože vozački ispit
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kod prvog izdavanja vozačke dozvole više ne treba prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je jučer, 16. rujna, u Narodnim novinama Pravilnik o izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama. Novi Pravilnik o vozačkim dozvolama stupit će na snagu 8 dana od dana objave odnosno 24. rujna ove godine.   
 
Izmjenama propisa te izradom tehničkog rješenja omogućeno je da Hrvatski autoklub, kao ovlaštena stručna organizacija koja izdaje Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, vodi evidenciju o položenim vozačkim ispitima u elektroničkom obliku, a policijske uprave, odnosno policijske postaje koje izdaju vozačke dozvole ta Uvjerenja preuzimaju elektroničkim putem; dakle bez potrebe da ju građanin prilaže.
 
Zahvaljujući navedenom tehničkom rješenju i zakonskim izmjenama od 24. rujna 2020. godine, građani, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne trebaju prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu u papirnatom obliku, odnosno u sustavu e-Građani ne trebaju prilagati skenirano uvjerenje uz eZahtjev.
 
Na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu je tijekom 2019. godine izdano ukupno 50,425 vozačkih dozvola, a prema dosadašnjim propisima, tijekom postupka za izdavanje vozačkih dozvola, naši su građani, između ostalog, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. Ukoliko su taj postupak provodili putem usluge E-građani, uz eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali su skenirano Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Izuzetak su vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu. Naime, oni će i dalje morati prilagati Uvjerenje na dosadašnji način jer Uvjerenja o položenim vozačkim ispitima prije 1. siječnja 2018. godine, u evidenciji Hrvatskog autokluba nisu strukturirana za elektroničko preuzimanje.


Izdvojeno

Reci što misliš!