Vijesti / Ostalo

TREBA SE PRIJAVITI

Stiže nacionalna mirovina: Evo tko sve ima pravo na nju, koliko ona iznosi i kada kreću prve isplate

Stiže nacionalna mirovina: Evo tko sve ima pravo na nju, koliko ona iznosi i kada kreću prve isplate
PIXSELL

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe, poznatiju kao ‘nacionalna mirovina’ u iznosu od 800 kuna mjesečno, imat će stariji od 65 godina koji nemaju pravo na mirovinu jer nisu odradili 15 godina mirovinskog staža

Sve je spremno za uvođenje nacionalne naknade za starije osobe, kazala je pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak u intervjuu Glasu umirovljenika, čije izvatke prenosi mirovina.hr.

Nacionalna naknada za starije osobe, poznatija pod nazivom ‘nacionalna mirovina’, dugoočekivani je projekt koji su obećavale gotovo sve Vlade u proteklih 20 godina. Njime se želi riješiti status brojnih starijih građana koji nisu ostvarili minimalne uvjete za ostvarivanjem prava na mirovinu (15 godina radnog staža), pa je stoga osmišljen ovaj hibrid socijalne pomoći i mirovine u mjesečnom iznosu od 800 kuna.

Oko 19.700 korisnika i 132 milijuna kuna

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Pripreme za provedbu Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe teku prema utvrđenom planu. HZMO intenzivno radi na razvoju informacijskog sustava za podršku provedbi Zakona – zaprimanju zahtjeva, evidenciji korisnika nacionalne naknade, donošenju rješenja, evidencija isplate nacionalne naknade”, kazala je pomoćnica ministra za Glas umirovljenika.

Napomenula je kako je teško izraditi preciznu projekciju koliko će se ljudi prijaviti za nacionalnu naknadu za starije. Očekuje se da će u prvoj godini primjene biti oko 19.700 korisnika, s postupnim rastom broja korisnika u narednim godinama. Ako broj korisnika u prvoj godini bude bio približan ovoj procjeni, provedba projekta koštat će 132 milijuna kuna na godišnjoj razini, a novac će se isplatiti iz državnog proračuna.

Prihod po članu kućanstva najviše 800 kuna

“S obzirom na to da se u narednim godinama očekuje porast broja korisnika, kao i povećanje naknade indeksacijom, bit će potrebno osigurati i veća sredstva za isplatu nacionalne naknade. Procijenjeno je da će za isplatu nacionalne naknade u 2022. godini biti potrebno osigurati oko 182 milijuna kuna, a porast broja korisnika očekuje se i porast troškova i u narednim godinama”, kazala je Čičak.

Pored općih uvjeta, budući korisnici ne smiju imati prihode više od 800 kuna po članu kućanstva. Uzme li se za primjer umirovljenički par gdje žena nema pravo na mirovinu, a muškarac ima mirovinu od 1200 kuna – u tom slučaju žena može ostvariti pravo na nacionalnu mirovinu. Međutim, da je mirovina muža veća od 1600 kuna, tada žena neće moći konzumirati nacionalnu naknadu za starije.

Prva isplata u veljači 2021. za siječanj

Čičak je kazala kako će se isplata nacionalne naknade provoditi na jednak način kao i isplata mirovina, neposredno korisniku ili putem opunomoćenika.

“Pravo je moguće ostvariti najranije od dana stupanja na snagu Zakona, tj. od 1. siječnja 2021. godine. Nacionalna naknada za starije osobe utvrđuje se u mjesečnim svotama i isplaćuje u RH u tekućem mjesecu za protekli mjesec, što znači da će prva isplata biti u veljači 2021. za siječanj”, kazala je pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kaže, nastojat će osigurati preduvjete da se zahtjevi mogu podnositi tijekom prosinca ove godine. Zahtjevu će biti potrebno priložiti samo dokaze koje Zavod neće moći pribaviti službenim putem (na primjer ako je osoba primatelj doživotnog/dosmrtnog uzdržavanja, treba priložiti presliku ugovora), a tiskanica zahtjeva bit će dostupna na internetskoj stranici HZMO-a i u poslovnicama Narodnih novina.


Izdvojeno

Reci što misliš!