Vijesti / Ostalo

odluka je na loklanim stožerima

Međimurska i Istarska županija ukinule maske u školama: Slijede li ih uskoro i drugi?

Međimurska i Istarska županija ukinule maske u školama: Slijede li ih uskoro i drugi?
Davor Puklavec/PIXSELL

Prvo su u Sloveniji, u Austriji i u Italiji dobili preporuke o kretanju u škole bez maski, odnosno da ih se nosi samo pri ulazu i izlazu iz škole, te na hodnicima

Jedna od Ustavnih tužbi odnosila se i na obvezu nošenja maski. Tužitelj smatra da takvu obavezu također ne može propisivati Stožer Civilne zaštite, ali čini se da i bez toga, maske lagano padaju. Barem kada je škola u pitanju.

Od stroge obaveze nametnute prije tjedan dana s početkom školske godine Nacionalni stožer sada je odluku o tome prebacio na lokalne županijske stožere i dvije su županije odmah ukinule obavezu nošenja maski, a čini se da će brzo i ostale.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tim više jer obavezu nošenja maski u školama nemaju ni mnoge druge zemlje koje su Stožeru i "stožerašima" bile uzor u nametanju epidemioloških mjera i tim više jer neke zemlje u kojima su maske obavezne i u zatvorenom i u otvorenom prostoru imaju rast broja zaraženih, poput Španjolske, a neke koje takvu obavezu nikad nisu imale poput Švedske sad imaju pad broja zaraženih.

"Teško je nositi te maske pogotovo ljudima koji nose naočale jer se staklo zamagli, nekim profesorima ne smeta kad ih nosimo ispod nosa i to je još jedan minus i još je vruće pa se faca upari", priznao je Luka Bajlović, učenik i maturant Ekonomske škole Pula.

 Učenici Lukine srednje škole u Puli od sutra će na nastavi doslovno prodisati.

"Veliki je plus što ih sutra nećemo nositi", dodao je Luka.  

Na krilima dobre epidemiološke slike, na isti se potez odlučila i Međimurska županija i možda će ih biti još, pogotovo jer je odluka o maskama na nastavi u rukama lokalnih stožera.

"Vidjet ćemo. Ako epidemiološka situacija bude dobra, nema razloga da i ostali lokalni stožeri ne donesu istu odluku. Ako se situacija pogoršta stožeri će ponovno uvesti tu obvezu", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Bez maski ili ipak s njima pitanje je koje muči i susjedne europske zemlje.

Prvo su u Sloveniji, u Austriji i u Italiji dobili preporuke o kretanju u škole bez maski, odnosno da ih se nosi samo pri ulazu i izlazu iz škole, te na hodnicima. Ipak, Slovenija je odmah na početku nastave, zbog loše epidemiološke slike, odlučila maske staviti kao obavezu.

Slično se dogodilo i Austriji, nakon tjedan dana nastave bez maski, od danas su obaveza. Italija je škole otvorila jutros i u slučaju da je osigurana fizička udaljenost, maske na nastavi neće biti obavezne.


Izdvojeno

Reci što misliš!