Vijesti / Ostalo

nacionalni stožer civilne zaštite

Hrvatskoj u 24 sata 146 novozaraženih i dvoje preminulih

Hrvatskoj u 24 sata 146 novozaraženih i dvoje preminulih
Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite prvi put održava konferenciju za medije u novom režimu

Razlog tome je, kako je objasnio šef Stožera ministar Davor Božinović, testiranju koje ne prestaje i rastu broja zaraženih, a odnos između nacionalne razine i lokalnih stožera najusklađeniji je u jutarnjim satima. 

"Obzirom da sad imamo diskrepancije, najtočniji omjer onoga što je poznato na lokalnoj razini i nacionalnoj je u jutarnjim satima i to je bio naš motiv", pojasnio je na konferenciji Božinović. 

Mali broj novih slučajeva

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U protekla 24 sata imamo 146 novozaraženih te 2650 aktivnih slučajeva. Preminule su dvije osobe - muškarac iz Osijeka i žena iz Vinkovaca koji su imali kronične bolesti.  

"U samoizolaciji iz zdravstvenog sustava je preko 600 ljudi. U Varaždinu imamo 14 liječnika i 22 sestre, te dvije liječnice i 5 sestara sa splitske hematoonkologije. U Požegi imamo 4 doktora i dvije sestre koji su se zarazili na svadbi", rekao je Beroš.

Nove mjere i otvaranje teretana 

Danas također nastupaju nove mjere Virovitičko-podravskoj, Šibensko-kninskoj i Varaždinskoj županiji. Produžena je odluka o zabrani graničnih prijelaza do 15 rujna za građane trećih zemalja. Također, promijenit će se odluka o zabrani rada teretana i fitness centara u Splitsko-dalmatinskoj županiji - opet će moći raditi uz primjenu svih epidemioloških mjera, rekao je Božinović. 

Najavio je da će se ponovno uputiti i zahtjev lokalnim stožerima o privremenom zatvaranju ugostiteljskih objekata i lokala u kojima se pojavi zaraza. 

Novi kriteriji za samoizolaciju

"Nema novih kriterija. Ono što sam spomenuo prije nekoliko dana je da se razgovara da se kod osoba koje potpuno ili djelomično primjenjuju epidemiloške mjere u zatvorenom prostoru, da se pažljivo procijeni rizik. često se događa da se svi stave u samoizolaciju iako su neki bili udaljeni nekoliko metara i nosili maske", pojasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, na pitanje hoće li se što mijenjati po pitanju samoizolacije. 

Zagreb za sada nije zatražio strože mjere iako ima povećan broj slučajeva, rekao je Božinović.  

U nedjelju su zabilježena 262 nova slučaja zaraze, a broj aktivnih slučajeva je 2727. I dalje po dnevnom broju novooboljelih prednjači Splitsko-dalmatinska županija. 


Izdvojeno

Reci što misliš!