Vijesti / Ostalo

čak 15.1%

Korona nokautirala gospodarstvo: Rekordan pad BDP-a!

Hrvatski BDP u drugom je tromjesečju pao rekordnih 15,1 posto

Koronakriza je nokautirala gospodarstvo: Hrvatski BDP u drugom je tromjesečju pao rekordnih 15,1 posto! Na potonuće uzrokovano zaključavanjem gospodarstva tijekom ožujka i travnja, prije nekoliko dana pripremio nas je ministar financija. No Hrvatska ovdje nije iznimka - sličan pad bilježi i ostatak Europe. 

Hrvatsko gospodarstvo zabilježilo je najveći kvartalni pad u svojoj povijesti. Pad BDP-a od 15,1 posto u drugom tromjesečju nije iznenadio ministra financija. 

"Kriza bez presedana"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kriza apsolutno bez presedana. Došle su nekakve okolnosti koje su bile nezamislive, pa čak ni u vrijeme Domovinskog rata nismo imali zaključavanje gospodarstva. Da Vlada nije reagirala s mjerama kojima je reagirala već na početku same krize, ja vjerujem, siguran sam da bi ove brojke koje su dovoljno teške bile još i gore", kazao je ministar financija Zdravko Marić

U drugom kvartalu pala je i osobna potrošnja i investicije. Jedina stavka koja je rasla jest državna potrošnja, upravo zbog ulaganja u gospodarstvo. A to nam je donijelo i pozitivne strane najgoreg gospodarskog rezultata ikada, misli ministar Tomislav Ćorić.

"Ono što nas treba, ja bih rekao, usmjeriti u pozitivnom smjeru je činjenica da smo u najvećoj mjeri sačuvali radna mjesta. U ovom trenutku u Hrvatskoj radi 17 000 ljudi više nego što smo imali prije COVID krize", kazao je Ćorić. 

Prosječni pad u EU - 14,1 posto

COVID je napao gospodarstva u cijeloj Europskoj uniji. Prosječan pad BDP-a je 14,1 posto. Uz Veliku Britaniju, najviše su se strmoglavile mediteranske ekonomije koje ovise o turizmu i uslužnim djelatnostima, a pad veći od 8 posto bilježi čak i Švedska koja je borbi s pandemijom pristupila najliberalnije. 

Hrvatska je, u odnosu na konkurente, ostvarila i bolju turističku sezonu od predviđene, no to poslodavce u HUP-u ne tješi. 

"Ovo ukazuje na svu težinu i dubinu krize i bojim se da bi u idućim kvartalima taj pad mogao biti još i veći", kazao je glavni direktor HUP-a Damir Zorić

Očekuju se čvršće mjere državnih vlasti

Zato umjesto epidemioloških preporuka očekuju čvršće mjere državnih vlasti, ali nikako ponavljanje zatvaranja gospdarstva. Tešku jesen najavljuje i saborska oporba.

"Brojke su nam loše i očigledno je da će u ekonomiji biti jako puno problema. To se vidi iz sadašnjeg broja nezaposlenih koji je negdje oko 40 tisuća veći nego godinu dana prije", kazao je saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić

Svaka kriza je nova prilika. Da bi se gospodarstvo brzo i efikasno stavilo na noge, potrebno je brzo djelovati. 

"Da se znatno veća fokusiranost stavi na poticanje investicija, pogotovo privatnog jer ja vjerujem da ćemo državne potaknuti na temelju fondova Europske unije", kaže ekonomski analitičar Hrvoje Japunčić

Potrebne su reforme i poboljšanje gospodarske klime

No, da bi dohvatili novac na raspolaganju, potrebno je pripremiti projekte. Hrvatskom gospodarstvu šteti i ovisnost o uvozu, a za brzi oporavak hitno su potrebne reforme i poboljšavanje gospodarske klime. Ministar gospodarstva smatra da se na tome već radi.

"Ono što činimo proteklih nekoliko godina u kontinuitetu je olakšavanje poslovanja u Hrvatskoj i kroz mjere administrativnog rasterećenja, i kroz mjere parafiskalnih nameta i kroz smanjenje poreza", kazao je ministar Ćorić. 

Iz Vlade vjeruju da će godišnji pad gospodarstva ipak biti niži od procijenjenih 9,4 posto. Ipak, pad i u trećem kvartalu je neminovan, a tada će Hrvatska i službeno ući u recesiju.

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!