Vijesti / Ostalo

ZNATNO VIŠE OBOLJELIH OD SLUŽBENE STATISTIKE

Ministar Beroš najavio 50 posto jeftinije testove i komentirao rezultate seroloških testiranja

Rezultati seroloških testiranja pokazali su da je 100.000 ljudi u Hrvatskoj zaraženo koronavirusom, a sredinom ovog ili početkom sljedećeg tjedna možemo očekivati 50 posto jeftinije PCR testove na koronavirus

U razgovoru za RTL ministar Vili Beroš komentirao je rezultate seroloških testiranja prema kojima je 37 posto ispitanika koji su bili u kontakstu s virusom bilo bez simptoma: 

"Ovo je jedno od preeliminarnih istraživanja. Trebat će napraviti još puno istih da bismo obuhvatili širu populaciju i saznali više o imunosti koja se stvara nakon kontakta s koronavirusom."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Maske su postale obvezne, ali djeca do dvije godine ne moraju ih nositi, kao ni oni koji imaju respiratorne probleme. Ministar ističe kako žele educirati građane o važnosti nošenja maski: 

"Mi želimo djelovati edukativno, razvijajuči svijest o potrebi nošenja maski. Maska štiti onog tko je nosi, njegovu obitelj, trgovce, ali i sve posjetitelje nekog objekta. Mislim da postoje zaštitarske službe u trgovačkim centrima, mogućnost da trgovac odbije pružiti uslugu. Ali u ovom trenutku bit ćemo orijentirani u pozitivnom smislu i apelirati da svi nose maske. Mislim da će to ići u tom smjeru". - kaže Vili Beroš. 

Prema ministrovim riječima uskoro se u Hrvatskoj mogu očekivati i jeftiniji testovi na koronavirus: 

"PCR testovi koje smo koristili na početku još uvijek koristimo u našim zdravstvenim ustanovama, iznimne su kvalitete i kakvoće, njihova dijagnostička preciznost je jako važna, stoga je opravdana njihova cijena. Na tržištu se razvijaju brojni drugi testovi koji dolaze u obzir. Dao sam nadležnima zadatak da mi prikupe sve informacije o mogućnosti korištenja i nadam se da ćemo uskoro imati na tržištu testove koji bi trebali biti do 50 posto jeftiniji, ali je pitanje hoće li biti dijagnostički vjerodostojni", kazao je Beroš.


Izdvojeno

Reci što misliš!