Vijesti / Ostalo

povratak konferencija za medije nacionalnog stožera

Beroš: ''Imamo 53 novooboljelih, nastavlja se suživot s virusom''

Beroš: ''Imamo 53 novooboljelih, nastavlja se suživot s virusom''
Igor Kralj/PIXSELL

U protekla 24 sata smo imali 50 novozaraženih te je jedna osoba preminula

Nakon 14 dana vratila se press konferencija Nacionalnog stožera. Na njoj članovi iznose najnovije podatke o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. Za razliku od dosadašnjih presica ova će se održati u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova RH.

"Danas je 140. dan od pojave koronavirusa u RH. Imamo 53 pozitivne novozaraženih u 24 sata. Prosječna životna dob je 47,4 godine. U posljednja 24 sata imamo 204 testiranja. Ukupno je 94.175 testiranih. Na respiratoru je 4 bolesnika. Zbog tehničkih poteškoća u Istarskoj županiji jučer nije upisan točan broj zaraženih. Od jučer nemamo preminulih", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Nastavljamo suživost s virusom, on je tu među nama, moramo biti jako oprezni'', poručio je Beroš.

"Nemamo značajnih novih žarišta. Imamo nekoliko vjenčanja u raznim krajevima, i nekoliko proslava. Imamo jedno novo žarište u Domu za starije u Umagu. Jučer je uzeto 90 briseva nakon što je otkriveno da ima 6 pozitivnih štićenika i 5 pozitivnih djelatnika. Svi brisevi koji su uzeti su negativni što je dobra vijest. U još jednoj zdravstvenoj ustanovi je zbog povišene temperature bio uzet velik broj briseva u Sisačko-moslavačkoj županiji koji su svi negativni", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Obvezno nošenje maski

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je obvezno nošenje maski.

"Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostitteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozom.

Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočizi s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophdone kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavi dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost", rekao je Božinović.

"Bit će i sankcija ako ne bude prihvaćena neka mjera, ali se nadamo da do toga neće doći. Budimo realni nema toliko policije i inspekcije Civilne zaštite koje mogu pokriti sve, zato apeliramo na sve da se pridržavaju mjera", rekao je Božinović.

Pozvao je sve da nose maske kako bi se smanjilo širenje zaraze.

"U zadnjih 24 sata u Hrvatsku je ušlo više od 7500 Nijemaca, nešto više od 7100 Slovenaca, 6800 Poljaka, 3800 Čeha i nešto više od 3400 Austrijanaca. U Splitu je sletjelo 4208 osoba, u Zagrebu 1203 i u Dubrovniku 994", kazao je Božinović.

"Masku treba mijenjati svaka tri sata"

"Otprilike svaka tri sata treba mijenjati maske, ali ovisno o temperaturi, za platnene isto imati dvije tri dnevno, ovisno o tome jel čovjek ispod toga kašlje ili kiše", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić.

"Mi smo u našu uputu u maskama stavili i ta izuzeća. Jasno piše da djeca do 2 godine ne trebaju nositi masku i ona koja imaju smetnje", rekao je Capak.

Markotić je komentirala i istraživanja Nijemaca o tome hoće li cjepivo biti učinkovito.

"Treba više istraživanja da bi se vidjelo. Osim antitijela je bitna i stanična imunost. Treba vidjeti kako ona reagira, sva ozbiljnija klinička istraživanja uklučuju i te metode. Postoje metode koje imaju različite razine antitijela", kazala je Markotić.

O testiranjima

"Kod nas je uspostavljen sustav koji testira sve koji imaju simptome te za one koji su bili u kontatku a epidemiolozi su procijenili da bi se trebali testirati. Nasumično testiranje dolazi u obzir, ali to nije rješenje. Najesen će biti puno više infekcija gdje nećčete moći reći radi li se o gripi ili covidu i tad će biti puno veći pritisak na testiranja. Nismo našli korelaciju u broju testiranja i broju pozitivnih. Naš postotak ovisi o procjenama koje su dosad bile dobre", kazala je Markotić.

"Ozbiljni testovi imaju svoju cijenu, međutim razvijaju se i drugi kvalitetni testovi, koje možemo ponuditi građanima. Svi koji spadaju u indikacijski spektar imaju besplatno testiranje. Shvaćam da se netko želi radi sigurnosti testirati i oni koji se sami žele testirati, omogućit ćemo im to po bitno smanjenim cijenama. U srijedu ili četvrtak ćemo imati neke detaljnije podatke i informacije o cijenama testova", kazao je ministar Beroš.


Izdvojeno

Reci što misliš!