Vijesti / Ostalo

zaliha ima dovoljno

Od danas nikamo bez maske na licu: Trgovci su se pripremili, dio ugostitelja negoduje...

Loša epidemiološka slika dovela je do uvođenja novih pravila

Jeste li ove nedjelje uživali u zadnjem danu bez obveznih maski u trgovačkim centrima i zatvorenim prostorima? E, trebali ste jer od ponedjeljka nastupa ''novo normalno'' u borbi protiv epidemije.  

Od ponedjeljka zaštitne maske nisu preporuka nego obveza.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Izdržavalo se i sve do danas, izdržat ćemo nekako, ali su te maske pokora. Disati se ne može i to je više štete nego koristi, ubijanje", kaže Branko Borovina, konobar u Dubrovniku.

"Trebamo se zaštititi od svega što dolazi i mislim da je dobra ideja. Spremni smo za to", poručuje Ivan Obuljen, konobar u Dubrovniku.

"Ovo je baš očajno, ne znam čuje li se da išta pričam, a kamoli nešto drugo. Vani je 30 stupnjeva, a ja ni disati ne mogu", kaže Mateo Vrnoga, konobar iz Splita.

Svi zaposleni u ugostiteljstvu koji su u kontaktu s gostima, poslužuju ili pripremaju hranu i piće moraju ih nositi.

"Vruće je svakako, a kamoli pod maskama, ali morat ćemo izdržati", kaže Dorian Varaždinac, kuhar u Dubrovniku.

"Sutra stavljamo maske, je malo vruće, ali imamo i pleksiglas i maske i valjda će biti dovoljno", rekao je Senad Hajdari, prodavač sladoleda u Dubrovniku.

Do danas je odlazak u trgovine mogao izgledati normalno, od sutra su zaštitne maske obvezne. Moraju ih nositi i kupci i trgovci.

Mnogo je onih koji su se na nošenje maski odlučili i prije, bez obzira na nove mjere Stožera.

"Malo je vruće, ali zbog vlastite sigurnosti ih nosimo", rekao je Marko iz Zagreba.

Iz koordinacije trgovačkih centara kažu da je većina ovo očekivala i da se već duže vrijeme radi pod maskama.

"Da će to biti iznimni financijski udar na sve, je, kao što je i cijela ova situacija s koronom. Od nabave dezinficijensa, sada nabave maski, ali isto tako i pada prometa i posjeta i toga da praktički dva mjeseca nismo uspjeli ostvariti niti kunu prometa kada trgovine nisu radile", izjavio je Denis Čupić, predsjednik Koordinacije trgovačkih centara pri HUP-u.

Maske ćemo morati nositi i u javnom prijevozu te u zdravstvenim ustanovama. Potražnja je zbog toga proteklog tjedna bila u porastu. U zagrebačkim gradskim ljekarnama kažu da zaliha za sada imaju dovoljno.

Spremni na maske od sutra trebamo biti svi.


Izdvojeno

Reci što misliš!