Vijesti / Ostalo

61 mandat HDZ-u

HDZ uvjerljiv i u Slavoniji i Baranji, pogledajte kako su Slavonci glasali po gradovima i za koje političare

HDZ uvjerljiv i u Slavoniji i Baranji, pogledajte kako su Slavonci glasali po gradovima i za koje političare
Dubravka Petric/Pixell

Završeni su parlamentarni izbori u Hrvatskoj, a nakon prebrojanih gotovo 100 posto glasova, apsolutni pobjednik je HDZ

U ukupnoj razdiobi mjesta HDZ tako osvaja 66 mandata, Restart koalicija 41, Domovinski pokret 16, MOST 8, Možemo 7, Koalicija Pametno, Fokus, SSIP 3, HNS 1 i Reformisti 1. Njima se trebaju dodati zastupnici nacionalnih manjina te dijaspore pa je jasno kako bi HDZ bez problema trebao sastaviti buduću Hrvatsku Vladu.

HDZ je apsolutni pobjednik i u Slavoniji. U IV. izbornoj jedinici koja uključuje Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiji 44,04% glasova pripada HDZ-u, 20,50% Restartu, a prag još prelazi Domovinski pokret s 16,53%. U mandatima to iznosi 8 za HDZ, te po 3 za Restart i Domovinski pokret.

Rezultati izbora Osijek Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slična je situacija i u pojedinim gradovima u IV. izbornoj jedinici uz tek pojedine prelaske praga MOST-a koji ipak nije uspio osvojiti mandat na razini cijele jedinice.

Prema broju preferencijalnih glasova, najviše osvaja Ivan Anušić 23.671, a slijede ga Sabina Glasovac iz Restarta s 5.257 i Vesna Vučemilović s 4.339.

U Sabor tako u IV. izbornoj jedinici ulaze iz HDZ ulaze Ivan Anušić, Hrvoje Šimić, Ivan Radić, Josip Đakić, Vesna Bedeković, Josip Škorić, Nataša Tramiščak i Marko Pavić, iz Restarta Sabina Glasovac, Domagoj Hajduković i Romana Nikolić, te iz Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović, Krešimir Bubalo i Mario Radić.

Zanimljivo je pogledati i kako stoje bivši i sadašnji gradonačelnici i dogradonačelnici Osijeka pa je tako Ivan Vrkić osvojio svega 201 glas. Bolje stoji Boris Piližota, dogradonačelnik Osijeka koji je skupio 2.133 glasa. 

Bivši pak gradonačelnik Osijeka, Krešimir Bubalo, osvaja 3.494 glasa na listi Domovinskog pokreta, dok je još jedan istaknuti osječki političar Ivan Vrdoljak osvojio 648 glasova kao nositelj HNS-ove liste. Druga osječka dogradonačelnica Žana Gamoš osvojila je 397 glasova.

U V. izbornoj jedinici koju čini Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija, HDZ je osvojio 47,81% i čak 5 mandata, Domovinski pokret 19,79% i 3 mandata, a Restart je blizu 19,22% i također 3 mandata.

Najviše preferencijalnih glasova osvojio je Zdravko Marić (HDZ) 21.777, a slijedi ga Ivan Penava 12.606 glasova. U Restartu je najviše pak osvojio Fred Matić, njih 6.423.

Prema gradovima, u Vukovaru su HDZ i Domovinski pokret vrlo blizu, dok je u ostalim mjestima ta pobjeda ipak izraženija u korist HDZ.

U Sabor tako u V. izbornoj jedinici ulaze iz HDZ Zdravko Marić, Darko Puljašić, Danijel Marušić, Josip Aladrović, Pero Ćosić, Mario Banožić, Mladen Karlić i Marijana Balić, iz Domovinskog pokreta ulaze Ivan Penava, Marijan Pavliček i Ružica Vukovac, dok Restart predstavljaju Fred Matić, Vinko Grgić i Marina Opačak Bilić.

Zanimljivo, parlamentarna stranka je ostao i HDSSB Branimira Glavaša u čije ime u Sabor ide Josip Salapić i to s liste VII. izbornoj jedinici gdje su ga prebacili nakon sukoba s Ivanom Anušićem koji nije želio primiti Salapića na listu u IV. izbornoj jedinici.


Izdvojeno

Reci što misliš!