Vijesti / Ostalo

odahnuli i đaci i roditelji

Odzvonilo jednoj od najizazovnijih školskih godina: Evo koje novosti učenike očekuju od jeseni

Većina škola zbog nadoknade nastave uzrokovane koronavirusom i štrajkom učitelja zadnji će dan odraditi 26. lipnja

Odzvonilo je jednoj od najizazovnijih školskih godina za učenike i profesore zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. A i roditelji su odahnuli.

''Jako naporno i teško. Nijedna od nas nije završila učiteljsku školu, od nas su puno tražili. Nismo se složili s tim što su se djeca vratila u školu jer puno su tražili od njih, tražili da sve znaju'', kaže Marija Majer iz Zagreba.

Učitelji su, unatoč svim poteškoćama, ipak zadovoljni rezultatima online nastave.

''I učenici i profesori su se sad malo bolje upoznali s informatičkim tehnologijama. Očekujemo da će ipak sve biti malo bolje ukoliko bude potrebe i nužnosti za online nastavom'', kaže Lucija Glavak, profesorica fizike u OŠ Retkovec u Zagrebu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A ako više ne bude potrebe za online nastavom, sljedeće godine ministrica Divjak planira eksperimentalnu fazu uvođenja cjelodnevne nastave u osnovne škole.

''Naš sustav obrazovanja obuhvaća najmanji broj nastavnih sati ako gledamo različita istraživanja, što europska što svjetska'', kazala je Blaženka Divjak.

A primjer cjelodnevne nastave izgledao bi otprilike ovako: Redovita obvezna nastava trajala bi od 8 do 12.30. Uslijedila bi jednosatna pauza za ručak i boravak na svježem zraku, a od 13.30 do 15 sati učenici bi pohađali obvezni izborni program poput dopunske i dodatne nastave ili izvannastavnih aktivnosti. Od 15 do 17 sati na rasporedu bi po želji i mogućnosti bio organiziran neobvezni program, odnosno aktivnosti izvan školskog kurikuluma poput glazbene škole ili sportskog društva u školi ili izvan nje.

Plan za primjenu ovog programa, u koji bi se uložilo najmanje 600 milijuna eura, u svim školama trebao bi se usvojiti do 2027. A ministrica tvrdi kako će predložiti i uvođenje cjelodnevne nastave i za prva dva razreda srednje škole, koja bi tada bila obvezna za sve. 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!