Vijesti / Ostalo

korona je još među nama

U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj 11 novih slučajeva koronavirusa, većina 'uvoz' iz inozemstva

U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj 11 novih slučajeva koronavirusa, većina 'uvoz' iz inozemstva
Davor Puklavec/PIXSELL

Trenutno je potvrđeno ukupno 2.269 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno  jedanaest novih slučajeva (na 368 testiranih) pa je do sada ukupno zabilježeno 2.269 pozitivnih osoba na virus Covid-19. Novooboljele osobe dolaze iz Grada Zagreba, Istarske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske te Zagrebačke županije. Dosad su se oporavile 2.142 osobe. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 20 osoba na liječenju.

''Imali smo tri tjedna zatišja, a posljednjih dana bilježimo porast. Od prošlog vikenda imamo više od 20 oboljelih. Smatramo da je razumljivo što su se nakon dva mjeseca ograničenog kretanja dolaskom lijepog vremena naši sugrađani i svi mi zajedno vjerojatno malo više opustili. No ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan'', poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u redovnom osvrtu na aktualnu situaciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svijetu pandemija ne jenjava, podsjetio je Plenković:

"Broj je nikad veći. Samo jučer oboljelo je više od 140.000 ljudi, a to je dva puta više nego početkom travnja, kada je u Hrvatskoj bio vrhunac prvoga vala. Vidimo da se pandemija povećava u našem okruženju - u BiH, Makedoniji i Srbiji. To su sve razlozi za povišeni oprez. Činjenica je da su se naši sugrađani vratili iz zemalja u okruženju, a ja apeliram na sve naše sugrađane da budu vrlo oprezni, da je u interesu hrvatskog gospodarstva i turizma da što više reaktiviramo gospodarstvo. Naravno, to podrazumijeva i reaktiviranje granica prema zemljama gdje je epidemiološka slika slična''.

Većina novozareženih je "uvoz" iz inozemstva, ali ima i lokalne transmisije, izvijestio je Dulibić na sjednici, a ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je kako su današnji podaci "još jedna vrsta upozorenje da je virus još uvijek tu te da je je potrebno pridržavati se preporuka HZJZ-a".

Najavio je i da će 19. i 26. lipnja s dva broda iz Kine stići kupljena i donirana medicinska i zaštitna oprema ukupne težine 407,3 tona.

"Važno je, naravno da naši građani ne putuju u inozemstvo, a pogotovo u zemlje okruženja, ako to nije nužno, a po povratku da se ponašaju odgovorno. Takvo ponašanje preduvjet da se povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj drži pod kontrolom, što je pretpostavka nesmetanog funkcioniranja gospodarstva", dodao je.


Izdvojeno

Reci što misliš!