Vijesti / Ostalo

ulazak samo uz poseban razlog

Nove promjene: Evo tko sve može ući u Hrvatsku i kakav je postupak prelaska granice

Nove promjene: Evo tko sve može ući u Hrvatsku i kakav je postupak prelaska granice
Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatska sama može odlučiti koga će pustiti u svoje državno područje

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Ministarstvu unutarnjih poslova Tomislav Kufner kazao je u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija kako građani EU-a koji nisu iz 10 zemalja iz kojih mogu ući u Hrvatsku – moraju imati posebni razlog za ulazak u našu zemlju.

"Postupak je takav da prilikom dolaska na graničnom prijelazu uz onu standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj. To su nekakve zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju stupiti s njima u kontakt", rekao je.

''Hrvatska može odlučiti koga će pustiti''

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kufner je kazao da je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom turizma razvijena aplikacija 'Welcome to Croatia'.

"Tu strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac koji sadrži podatke o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ako putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke", naglasio je.

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je da je Hrvatska članica Europske unije, ali da svaka država pa tako i Hrvatska sama može odlučiti koga će pustiti u svoje državno područje.

"Vidjeli smo kad je nastala ta kriza da nisu sve države bile pogođene na jednak način niti u isto vrijeme. Svaka je zasebno reagirala, primjenjujući vlastita pravila vezano za izvanredna stanja i zatvarala granice. To se sada želi zaista promijeniti. Na svakoj državi članici je da donese odluku i Europska komisija je izradila nekoliko setova dokumenata preporuka. Ništa se ne može nametnuti državi članici, ali tu su preporuke kako se otvoriti", kazala je Metelko-Zgombić.

I dalje uz epidemiološku kontrolu

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske prema kojoj državljani nekih članica EU-a (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije u svojim zemljama neće morati prilikom ulaska u Hrvatsku posebno dokazivati razlog svog ulaska.

Oni mogu ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Njihov ulazak u Hrvatsku bit će evidentiran radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!