Vijesti / Ostalo

4 dana rada - 3 dana odmora

Od lipnja 500 tisuća Hrvata skida se s državnog minimalca: Hoćemo li imati skraćeni radni tjedan?

Poslodavac bi radniku plaćao odrađeno radno vrijeme dana, a ono što ne bi radio, radniku bi refundirala država

Čak 70 minuta kasnio je premijer na otvaranje novog vojnog objekta. Odužio se sastanak užeg kabineta, čini se s dobrim razlogom.

"Vidjet ćete sada, za koju minutu kad budete čuli koliko je iznos sredstava za Hrvatsku po Europskom planu oporavka, onda ćete shvatiti da smo imali neke konzultacije tokom jutra", kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Pomoć iz Bruxellessa nam je zlata vrijedna jer se blagajna sporo puni.

"S jučerašnjim danom porezni prihodi su nam negdje na polovici prošlogodišnjih", otkrio je.

I zato će velik broj uživatelja potpora u protekla tri mjeseca ostati bez nove pomoći. Od gotovo 600 tisuća radnika, pola milijuna će ih izgubiti Vladinih 4000 kn. Za lipanj na taj novac mogu računati samo oni iz sektora turizma, ugostiteljstva, prijevoza i organizacije evenata koji dokažu pad prometa od 50 posto i više.

"Ako sada uzimamo statistike i ako sada promatramo podatke, procjenjujemo da će se raditi od 80 do 100 tisuća zaposlenih koje ćemo obuhvatiti ovom mjerom", kazao je Josip Aladrović, ministar rada.

"Ono što ide pod djelatnost organiziranog smještaja i ugostiteljstva unatoč mjerama otvaranja terasa i ovoga svega što je sad već na snazi, već dva tjedna je i dalje na indeksu 40 u odnosu na prethodnu godinu", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Iz Udruge glas poduzetnika pozdravljaju što će Vlada nastaviti pomagati najpogođenije, ali odabir sektora nazivaju diskriminatornim.

"To treba biti za sve kojima je pad 50 posto ili više. Danas od Vlade čujemo da je to samo za određene djelatnosti - dobro, ali treba i za ostale", smatra Maruša Stamić, glasnogovornica Udruge.

Ali novca za sve nema, kažu iz Vlade.

"Onako horizontalne mjere kako smo imali ranije, više si ne možemo iz konteksta javnih financija priuštiti i sada je vrijeme da ciljano pomažemo onima kojima je to nužno", poručio je Aladrović.

Tračak nade za ostale sektore koji su pogođeni koronavirusom je ideja da se skrati radni tjedan. Poslodavac bi radniku plaćao odrađeno radno vrijeme dana, a ono što ne bi radio, radniku bi refundirala država.

"Ono što je prednost takve mjere je da ona ciljano puno bolje radi razliku između onih kojima je pomoć stvarno potrebna i onih kojima nije potrebna", istaknuo je Aladrović.

Koliko će novi paket mjera koštati, još nije poznato, ali premijer poručuje da će se za najugroženije novac naći.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!