Vijesti / Ostalo

vraća se rad nedjeljom?

Trgovci ne znaju otkud vladajućima podatak o 14 profitabilnih nedjelja: ''To neće zadovoljiti sve''

Nitko iz trgovačkih lanaca nije potvrdio Horvatove tvrdnje

Je li jučer bila jedna od posljednjih neradnih nedjelja? Lavina reakcija stiže nakon što je šef Nacionalnog stožera na RTL-u najavio kako postoji mogućnost da se kroz iduća dva tjedna donese odluka kojom bi se opet dozvolio rad nedjeljom.

Paralelno ministar gospodarstva najavio je da Vlada u javnu raspravu kreće s izmjenama Zakona prema kojima bi nedjelja bila trajno neradna, ali bi postojala mogućnost da trgovci sami odrede kojih 14 nedjelja godišnje žele raditi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šef SDP-a Davor Bernardić kaže kako je to dokaz da se HDZ ne može odlučiti kako postupiti oko nedjelje, a iz obrtničke komore i udruge poslodavaca kažu da ne razumiju kako je ministar Horvat zaključio da trgovci imaju samo 14 profitabilnih nedjelja godišnje.

Idu li građani uistinu više u prirodu otkad je prije četiri tjedna stupila na snagu mjera neradne nedjelje – još nema konkretnih istraživanja.

No uskoro će se se vjerojatno opet moći u šoping centre nedjeljom – jer šef nacionalnog stožera Davor Božinović gostujući u RTL-u Danas najavio je jučer da će se razmotriti odluka o zabrani rada.

"Ta se odluka nije trebala ni dogoditi"

"Ukoliko ostane ovakva slika moguće je da se u dva tjedna ta oduka promijeni", rekao je Božinović.

Ta odluka se nije ni trebala dogoditi, poručuje šef SDP-a.

"Oni se ni u ovom trenutku još ne mogu odlučiti, budite sigurni da je ovo čisto mazanje očiju birača i dodvoravanje i crkvi i desnici koja ih je napustila", rekao je Davor Bernardić.

"Nisam dobio tu infromaciju da se mi kao nešto ne možemo dogovoriti. Mi smo demokršćanska stranka i moj stav osobno je da svi oni koji ne trebaju radit nedjeljom da ne bi trebali", kazao je politički tajnik HDZ-a Ante Sanader.

Na prozivke da odluka o neradnoj nedjelji u startu uopće ni nije bila epidemiološka već svjetonazorska iz HDZ-a su odgovarali da te kritike ne stoje, a potom su jučer objavili da će Plenkovićeva tehnička Vlada uputiti u javnu raspravu izmjene zakona o trgovini kojim bi se dopustio rad samo 14 nedjelja godišnje, ostale bi bile neradne.

Nitko iz trgovačkih lanaca nije potvrdio Horvatove tvrdnje

"14 je vikenda unutar kojih trgovine bilježe profitabilnost", kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ministar se poziva na analizu koju je radio u suradnji s obrtničkom komorom i udrugom poslodavaca iz koje danas poručuju – brojke ministra baš i nisu točne.

"Ne znam odakle podatak o 14 profitabilnih radnih nedelja, o 14 radnih nedjelja govorilo se u sklopu rješavanja radne ili neradne nedjelje u turističkim sezonama", rekao je predsjednik HUP-Udruge trgovine Martin Evačić.

"14 radnih nedjelja koje predlaže ministar neće zadovoljiti sve, posebno ne velike trgovačke lance", rekao je predsjednik Ceha trgovine pri Obrtničkoj komori Mladen Malta.

Nitko iz trgovačkih lanaca nije potvrdio Horvatove tvrdnje. 

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!