Vijesti / Ostalo

nacionalni stožer civilne zaštite

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno tek šest novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno tek šest novih slučajeva zaraze koronavirusom
HINA/ POOL/ Edvard SUSAK

Hrvatska bilježi ukupno 2213 slučajeva zaraze otkako traje epidemija

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj konferenciji za medije iznio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježeno je tek šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, odnosno ukupno je brojka na 2207 otkako traje epidemija. Preminule su tri osobe pa se ukupna brojka zaustavila na 94. Oporavile su se 1834 osobe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak otkrio je što s dječjim igraonicama i noćnim klubovima.

"Što se tiče dječjih igraonica smatramo da smo ih otvorili kao i vrtiće, ako treba objašnjenje, molimo vlasnike da nam se obrate. A noćni klubovi... To će doći na dnevni red, a kada - ne znamo", rekao je Capak.

Ponovio je i da se prvi zaraženi s leta iz Frankfurta otkrio tri dana nakon povratka - 5. svibnja.

"Nakon toga zatražili smo listu putnika te ih krenuli kontaktirati", izjavio je.

Ministar unutarnjih poslova potom je objasnio da vlasnici kafića ne moraju strahovati oko kupovine novina.

"Mogu biti gdje su i prije bile, nisu zabranjene za korištenje", kazao je Božinović i potvrdio je te riječi Capak:

"Nema podataka u znanstvenoj literaturi da se infekcija može prenositi preko novina."

Još se jednom ponovio i odgovor na pitanje koje se konstantno postavlja, a tiče se izbora.

"Nitko se epidemiolozima nije obratio na tu temu pa još uvijek ne možemo pričati o organizaciji izbora", rekao je Capak.

Božinović se osvrnuo na prelaske granica, odnosno, revitalizaciju turizma.

"Vidjeli ste da je Europska komisija izašla s nekoliko dokumenata o prelascima granica i s tim u vezi s reakcivacijom turizma. Svima je isti cilj, da se pokrene turizam ali da se i minimiziraju rizici širenja Covida-19. Svi smo u kontaktu, ekstenzivan je dokument. Hrvatska je u kontaktu i s eurospskim institucijama i s nekim susjednim državama iz kojih su dolazili turisti. Trenutno se može ući pod uvjetima. Kad govorimo o turizmu, jedno je turistička sezona, a druga stvar je kada netko sad ima rezervaciju u hotelu. Granična policija će mu dopustiti ulazak u Hrvatsku. Europski dokument je osnova kako ove godine ako koronavirus dopusti, kako da se pokrene taj sektor gospodarstva."

Capak je objasnio i zašto nisu putnici nakon povratka iz Frankfurta odmah išli u samoizolaciju...

"Mi smo ovom odlukom o prelasku granica ukinulu mjeru samoizolacije na granici, ali mjera samoizolacije propisana od epidemiologa i dalje stoji. Oni koji prelaze granicu dobivaju upute ponašanja, mjerenje temperature, izbjegavanje kontakata, koje su vrlo bliske samoizolaciji. S tim da je samoizolacija u kući, a ovo je pasivni nadzor. To je samo mala stepenica ispod samoizolacije. Za putnike od 2. svibnja ne mogu odgovoriti jesu li dobili samoizolaciju. Odlukom im je ona ukinuta, ali su dobili uputu od epidemiologa."

Postavljeno je pitanje o liberalizaciji poslovanja na tržnicama.

"Koliko mi je poznato pustili smo pod određenim razmakom i uvjetima da se i na otvorenom prostoru i na štandovima prodaje voće i povrće, propisali smo i druge poljoprivredne proizvode tako da trenutno nema potrebe da se nešto dodatno propisuje. Ako postoji potreba, Ministarstvo poljoprivrede može kontaktirati HZJZ i napravit ćemo što je potrebno", istaknuo je Capak.

Beroš je pojasnio da se dogodio nesporazum oko pacijenata u KB Dubrava.

"Mislim da je došlo do malog nesporazuma jer nisam rekao da se ti pacijenti preusmjeravaju u druge ustanove, rekli smo da je CT krenuo... Idefinirani su načini kako treba evaluirati liste čekanja i obavijestiti bolesnike o novim terminima", rekao je Beroš.

Na pitanje je li preminula osoba u Splitu bila štićenica doma Beroš je rekao da to može tek sutra odgovoriti. No, moglo se o testiranjima malo podrobnije.

"Serološka testiranja će se provoditi na cijelom području Hrvatske, a u uzorak je dobno strukturiran", napomenuo je Capak.

Veliko pitanje jest mobilna aplikacija vezana uz koronavirus.

"Radi se o informatičkoj podršci za praćenje kontakata. Ovdje se radi o potpuno dragovoljnom pristanku ljudi, mogu skinuti aplikaciju. To ima smisla samo ako svi imaju isto rješenje, u kontekstu turizma. Baza je još uvijek u izradi, to nije nikakva aplikacija za praćenje ili geolociranje. Bit će u vlasništvu Ministarstva zdravstva, a ne nekih drugih tijela. Moći ćete je skinuti ako želite i ako netko tko ima istu tu aplikaciju, a postao je Covid pozitivan, ako da suglasnost, onda se ljude koji su bili u njegovoj blizini informira da su bili u blizini Covid pozitivnoj osobi", objasnio je Božinović te dodao da se ne uzimaju osobni podataci, brojevi telefona i slično u aplikaciji.


Izdvojeno

Reci što misliš!