Vijesti / Ostalo

u brojnim laboratorijima

Jeste li preboljeli koronu možete doznati za 200 do 800 kuna

Naš reporter Dario Todorović došao je do testa i testirao se da utvrdi je li imao koronavirus - to ga je koštalo 235 kuna

Malo krvi u ruci i 235 kuna u džepu. Samo to mi je trebalo kako bih u jednom privatnom laboratoriju napravio test na, laički rečeno, koronu. Rezultat je pokazao kako tu bolest još nisam imao jer ne posjedujem antitijela. Međutim, nije sve tako jednostavno.

Budući da je potrebno najmanje tjedan dana da se razviju antitijela, moguće je da upravo sad imam koronu, ali to se na testu ne bi vidjelo. Zato on nije dobar za trenutačnu dijagnozu. Ali, testova ima više. U kratko ih je vrijeme, uglavnom tek od prošlog tjedna, jako puno izišlo na slobodno tržište. Cijene im osjetno variraju ovisno o laboratoriju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Anti-SARS-CoV-2, test kojega sam ja radio, ima nekoliko velikih prednosti. Jeftin je, košta tek nešto više od 200 kuna i rezultati su gotovi istoga dana. Međutim, nije dijagnostički test jer ne pokazuje imaš li trenutačno virus ili je riječ o prethodno preboljeloj infekciji.

12 tvrtki distributera

Test ELISA metodom, također se radi putem krvi. Pouzdan je, a antitijela tipa IgM, koje vidi zasebno, mogu pokazati i jeste li u početnoj fazi bolesti. Ali, nalaz se dugo čeka, do desetak dana. I skup je, košta osamstotinjak kuna.  

PCR je ipak najbolji test za dijagnostiku jer pokazuje imate li korona virus u svom respiratornom sustavu, čak i ako niste dosad stigli razviti antitijela. Uzima se putem brisa, a u Zagrebu ga je moguće napraviti jedino putem drive-ina u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. Privatno košta 1500 kuna, rezultati su gotovi za nekoliko sati. Budući da je na tržištu raspoloživo mnogo različitih testova, zanimalo nas je kontrolira li netko koji su doista dobri. 

"Kako saznati koji su testovi najbolji? Pa, Svjetska zdravstvena organizacija i neke druge na svojim web stranicama daju podatke o kvaliteti testova. Ali uvijek se može i naša klinika ili zavod kontaktirati za one testove koje smo mi već isprobali i za koja možemo dati pouzdano mišljenje", kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić.

Na naš upit Agencija za lijekove nam je potvrdila kako je dosad 12 tvrtki distributera prijavilo da testove stavlja na tržište, no ne postoji podatak o tome koliko točno privatnih klinika radi testiranja. Testiranje je krajem travnja prošlo i 1724 radnika tvrtke DIV, u vlasništvu Tomislava Debeljaka. Oni su prošli AMP Rapid Test SARS-Cov 2. 

"Zbog sigurnosti i zdravlja naših radnika i njihovih obitelji, proveli smo testiranje s testom Amp rapid SARS Cov2. Testove smo nabavili izravno od proizvođača u Grazu. Testiranje je proveo znanstveni tim s odjela za forenzičke znanosti sveuličišta u Splitu. Ovo istraživanje je pokazalo da sve mjere koje provodimo već više od dva i pol mjeseca bile učinkovite jer su spriječile prodor virusa u Brodosplit", kazao je Boško Ramljak, predsjednik stožera za borbu protiv koronavirusa u Brodosplitu.

Rezultati su zanimljivi. Pokazuju kako je prokuženost, odnosno broj ljudi koji su bili izloženi virusu manja od dva posto. Hoće li takvi rezultati biti i na nacionalnom nivou? Ovisi o tome kakvi će biti rezultati seroloških testiranja koja su jučer počela u Zavodu za javno zdravstvo. 

Dostupniji i jeftiniji

"Prvi rezultati će biti za desetak dana. Mi smo u sklopu validacije testirali 120 uzoraka bolesnika, zdravstvenih djelatnika i opće populacije, ali to je nedovoljno za prokuženost", istaknula je Tatjana Vilibić-Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ-a.

Za očekivati je da će u budućnosti korona testovi biti mnogo dostupniji i jeftiniji jer novo normalno bi moglo značiti kako ćemo morati testirati mnogo češće, primjerice prije putovanja avionom. Stoga bismo na tim apstraktnim nazivima poput AMP, Elisa ili PCR, na žalost, uskoro mogli doktorirati.


Izdvojeno

Reci što misliš!