Vijesti / Ostalo

nacionalni stožer civilne zaštite

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj 11 novooboljelih, preminulih nema

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj 11 novooboljelih, preminulih nema
HINA/ POOL/ Daniel KASAP/ dk

Posljednjih dana situacija je sjajna, brojke novooboljelih često su jednoznamenkaste

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj konferenciji za medije iznio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, odnosno ukupno 2207. Preminulih nema.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U KBC-u Split dogodio se incident, zamijenjen je identitet pacijentica. Ravnatelj Julije Meštrović me o tome obavijestio i osobno posjetio obitelj te im izrazio sućut. Osobno sam razgovarao s obje obitelji", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš:

"Za ovakav propust mora se utvrditi odgovornost i to je već drugi slučaj u Splitu. Zbog toga je ravnatelj pokrenuo unutrašnji nadzor i ponudio funkciju, o čemu će odlučivati Upravno vijeće. Očekujem nalaze inspekcije i unutrašnjeg nadzora."

Ministar je otkrio jesu li pacijentice čiji su identiteti zamijenjeni bile pozitivne na koronavirus i jesu li se otpočetka krivo liječile.

"To su podaci o kojima je prerano govoriti i izlaziti s njima u javnost. Mogu reći da su u KBC-u Split ulagali veliki napor i primali dementne pacijente te je vjerojatno nakon hitnog prijema došlo do zamjene identiteta. Nije došlo do problema u liječenju nego se sve ustanovilo kad je druga pacijentica stigla natrag u starački dom."

Pokušalo se doznati i što je s izborima, ali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da to Stožer ne može govoriti, niti davati ikakve odgovore.

"Politika je zadužena za to, mi ne možemo o tome razgovarati. Kao što sam rekao, izbori niti su raspisani, Sabor nije raspušten i Državno izborno povjerenstvo nije se obratilo Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ako se obrati, dat će im svoje mišljenje", otkrio je Božinović.

O letu iz Frankfurta 2. svibnja ipak se moglo reći nešto više.

"Imamo situaciju u kojoj se vratilo 74 osobe, skupa s članovima posade. Među njima bilo je više radnika Đure Đakovića koji su se vraćali iz Švedske. Od njih se prvi razbolio 5. svibnja i sad ih imamo devet. Osim njih, imamo u Zadru jednu osobu koja je putovala tim avionom i u Sisku jednu, kao i jednog stranog državljanina koji je doputovao tim avionom u Istru. Svi ostali su kontaktirani, neki od njih još nisu pronađeni, niti se zna gdje se nalaze, ali upozoreni su i određena im je mjera samoizolacije", objasnio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Zbog toga se postavlja i pitanje koliko je dobro otvoriti granice, kad je jasno da opasnost još uvijek postoji.

"Odluka je donesena zbog činjenice koja je analizirana da ta populacija zapravo ne doprinosi, kada govorimo o prijelazu granice, povećanju broja. Vozače smo oslobađali samoizolacije, pa je uvedena pisana preporuka kojom se nalaže što treba raditi, ostvariti samo nužne kontakte i samo nužno izaći iz objekta u kojem su smješteni. Što se tiče zrakoplova i u ovom trenutku i u buduće će ostati mjera samoizolacije", pojasnio je Božinović.


Izdvojeno

Reci što misliš!