Vijesti / Ostalo

KRIZME SE ODGAĐAJU

Vraćaju se i prve pričesti, ali slavlja po restoranima vjerojatno neće biti

Prva sveta pričest sakrament je koji se pamti. Svima, kojima će biti podijeljen u doba koronavirusa osobito će ostati u sjećanju

Povratkom vjernika na mise, u crkve bi se trebala vratiti podjela prve pričesti.

Svaka biskupija donosi svoje preporuke pa je tako Zagrebačka dozvolila sakrament Prve svete pričesti u skladu s epidemiološkim preporukama, a krizme se, primjerice, odgađaju do jeseni. No, odluke Zagreba ne prati ostatak Hrvatske. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prva pričest uskoro bi mogla biti podijeljena i karlovačkim prvopričesnicima.
Za razliku od krizmi, koje se odgađaju, Zagrebačka nadbiskupija, dozvolila je ovaj sakrament u skladu s epidemiološkim uputama.

Nema slavlja po restoranima

"Bogu hvala, naše svetište je veliko. Imamo oko pedesetak prvopričesnika pa, recimo, ako ih podijelimo u dvije skupine to je 25. Na 25 po dvoje roditelja - to je još 50 ili 75. Možda još koji djeda i baka i evo stotinjak ljudi može komotno doći ovdje", rekao je rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu, mons. Anton Sente

Prve svete pričesti prilika su za veća obiteljska okupljanja, u pravilu su se proslavljale u restoranima što trenutačno nije moguće.

 "Mi ćemo se opet, kao nekada, vratiti za obiteljske stolove naše kuće. Mislim da je to i još jedan vid svega što nam je korona donijela. Da se opet vratimo kako je to bilo nekada", kazala je majka prvopričesnice iz Karlovca Nada Hegedić.

"Iskreno, lomili smo se uopće u odlukama. Međutim, mislim da bi bilo dobro da se to svakako održi sada zato što su nam djeca s tolikim veseljem skupljala žigiće za odlazak na misu, natjecali su se tko će više skupiti i puno su toga ustvari naučili", kazala je majka prvopričesnika iz Karlovca Ivana Čordašev. 

Pričest krajem svibnja ili početkom lipnja. Krizme se odgađaju

Konačnu odluku monsinjor Sente uskoro će donijeti na sastanku s roditeljima.

 "Možda bi to moglo biti krajem svibnja ili počekom lipnja. Ali tu bih svakako htio čuti mišljenje roditelja i zajedno s njima ćemo onda donijeti datum. To može biti jedan dan, dva dana, subota, otvoreni smo svemu", rekao je mons. Sente.

Nakon što su dozvoljene mise s narodom, konkretnije odredbe o obredima donosi svaka biskupija za sebe pa se pričesti i krizme u Splitskoj i Riječkoj nadbiskupiji odgađaju do daljnjega.

"Prve pričesti i krizme odgađaju se na jesen, a ukoliko se ne budu mogle održati na jesen onda ćemo ih morati prebaciti na 2021. godinu pa će se spajati generacije", kazao je rektor katedrale Svetog Vida u Rijeci, mons. Matija Matičić.

Prva sveta pričest sakrament je koji se pamti. Svima, kojima će biti podijeljen u doba koronavirusa osobito će ostati u sjećanju.


Izdvojeno

Reci što misliš!