Vijesti / Ostalo

drugačiji pristup

Švedska ima 3700 zaraženih i 110 mrtvih od koronavirusa, ali život tamo nije stao

Održavanje razmaka i rad od kuće u Švedskoj su na razini savjeta

Dok su sve europske države pod rigoroznim mjerama u borbi protiv koronavirusa, u Švedskoj smatraju da za time još nema potrebe.

Imaju 3 700 zaraženih i 110 mrtvih, no život i dalje teče normalno. Uživaju na ulicama, idu u trgovine, u školu, dok se svi ostali pitaju - kako je to moguće? 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šetnja gradom, odlazak u trgovine, druženje s prijateljima, sve je ovo moguće u Švedskoj, kao da se koronavirus nikada nije ni pojavio. Stanovnici Stockholma zahvalni su što im ova zaraza nije iz temelja promijenila živote.

''Po mom mišljenju, Švedska se dobro nosi s ovom krizom. Djelomice to kažem jer mislim da ne bih mogla izdržati cijeli dan u zatvorenom. Sretna sam što mogu biti vani'', komentirala je Victoria Holmgren iz Stockholma.

U Švedskoj se zabranjuju samo okupljanja više od 50 ljudi, dok se primjerice u barovima više ne smije stajati. Zatvorena su sveučilišta i srednje škole, ali osnovne škole i vrtići i dalje rade normalno. Drastične mjere iz Europe, Šveđani ne razumiju.

''Mislim, nije moguće držati škole zatvorenima 4 ili 5 mjeseci. To bi utjecalo na mnogo stvari, a kako ne na javno zdravstvo. Zatvaranje granica također nije mjera koju bi htjeli imati na duži period jer i to utječe na dosta toga, a opet i na javno zdravstvo. Tako da, vjerujemo u ove svoje mjere koje možemo provoditi još duže vrijeme, a koje su se doista pokazale efikasne'', poručio je švedski epidemiolog.

Švedska vlada vjeruje svojim građanima pa, su tako stvari poput održavanje razmaka, rada od kuće i samoizolacije starijih, nešto što je još uvijek samo na razini savjeta. Da i nastupi ono najgore, Švedska je relativno sigurna. Naime imaju vlastitu proizvodnju medicinskih potrepština, a među njima je čak i 16000 respiratora godišnje.

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!