ŠTO JESTI U DOBA KORONAVIRUSA
Nutricionist: ''Nemojmo biti kovidioti. Ne gomilajte konzerviranu hranu''
Nećemo svi pomrijeti od gladi jer još uvijek sve radi, kazao je nutricionist Branimir Dolibašić
Nutricionist Branimir Dolibašić u RTL Direktu govorio je što jesti u izvanrednim uvjetima epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.
Na pitanje što da ljudi ne rade, Dolibašić je odgovorio "nemojmo biti kovidioti".
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Projekt je dobio sve dozvole i sve bi uskoro moglo u realizaciju
-
Povećanju broja posjetitelja tržnice zasigurno doprinosi i Zeleni četvrtak, manifestacija kojom se želi potaknuti građane na, prije svega, usvajanje zdravih prehrambenih navika
-
Na naizgled jednostavno pitanje kandidat je ponudio potpuno neočekivani odgovor
"Pa osim wc papira gomilati i zalihe konzervirane hrane jer još uvijek nije nuklearna zima i ne pripremamo se za nekakvu apokalipsu. Treba pametno i strateški kupovati, ali ne paničariti. I za panika je greška. Ljudi u toj panici razmišljaju - sada neće biti ničega, pomrijet ćemo svi od gladi. Nećemo svi pomrijeti od gladi jer još uvijek sve radi", kazao je i dodao da treba razmišljati da kupujemo svježe mlijeko, svježe meso, kruh, ribu, jaja, voće i povrće.
"Tako da mi kupovinom održavamo taj lanac opskrbe", kaže Dolibašić te dodaje kako je sada vrijeme kada treba razmišljati još i više o kupovini domaće hrane. "Moramo se organizirati kao društvo i pomoći tim malim proizvođačima jer bi sada trebala taman dolaziti ta svježa hrana na tržnice, a ako sve blokiramo onda ćemo biti u problemima", kazao je.
"Ne idemo na pusti otok ili u karantenu da imamo samo brašno"
Predlaže da se kupuju grahorice, žitarice koje treba uzeti za dugi rok. "Brašno možete imati, ali neće vas brašno spasiti. Ne idemo na pusti otok ili u karantenu da imamo samo brašno. Nije 19. stoljeće", kaže. Ne predlaže da se uzimaju konzerve.
"Treba uzeti i sjemenke. To su orasi, bundevine sjemenke, suncokretove sjemenke. Chia je super, ali ona ne raste u Hrvatskoj, a dajmo prednost onome što raste kod nas", kazao je. Predložio je i da ljudi kupuju integralni kruh, a ne toast koji se razgrabio na policama dućana.
"Sve je to rezerva. Ne smijemo gomilati takve namjernice", kazao je. U smislu što jesti u vremenu virusa, Dolibašić ističe da treba čuvati energetsku ravnotežu. "Sada nam u sjedilačkim uvjetima u stanu treba manje kalorija nego kada smo se kretali i bili aktivni i radili", kazao je i dodao da je već kod mnogih ljudi, a u krizi smo dva tjedna, došlo do atrofije mišića.
"Napravite par sklekova i čučnjeva"
"Razmrdajte se. Napravite par sklekova, čučnjeva i održavajte mišićni status", savjetuje i dodaje da kada se govori o hrani primarno se otpornost veže uz proteine.
"Ista stvar je za mišiće. Mišići su nam jamstvo otpornosti i imuniteta", kazao je te dodao da proteina u mesu i jajima s kojima ipak ne treba pretjerivati. "Grahorice i žitarice su dobra kombinacija jer nam tada treba mala količina mesa da imamo sasvim dovoljno unosa proteina", kazao je i dodao da je jako bitno voće i povrće, a bitnije je povrće i to sezonsko i svježe.
"Nadam se da će se pronaći neki model da mi možemo doći do hrane ili da će se OPG-ovima omogućiti dostava jer nam je to u nacionalnom interesu. Povrće i svježi vitamini su imunitet. Odnosno snaga i jačina otpornosti koji će se sa koronavirusom susresti", kazao je. Istaknuo je i problem vitamina D jer smo sada trebali izaći na sunce.
"Tko ne jede ribu i gljive neka suplementiraju vitamin D", zaključio je.
Izdvojeno
-
Donosimo vam recept za skuhati pravi baranjski fiš paprikaš i domaću tjesteninu
-
Moša je oduvijek bila poznata i kao pravi gradski kvart iliti, bolje rečeno, firtl u kojemu su živjeli pravi gradski dečki i cure koji su se uvijek, osim sitnih kavgi s Retfalčanima, držali zajedno
-
Nakon devet godina života u Irskoj kući se vratio i Osječanin Dino Dželihodžić
-
Kratka imena, dva sloga, to su trendovi: Liam, Noel, Lota, gotovo je doba Štefanija i Terezija
Reci što misliš!