Vijesti / Ostalo

ministar gost rtl direkta

Beroš o koronavirusu i strogim mjerama: ''Možda ovo stanje potraje do lipnja ili srpnja''

Ministar je sinoć gostovao u RTL Direktu i odgovorio na brojna pitanja koja zanimaju javnost

Hrvatski zdravstveni sustav suočava se sa situacijom bez presedana dok mu je na čelu čovjek koji je ministar samo mjesec i pol dana. Za Vilija Beroša, neurokirurga podrijetlom s Hvara, krajem siječnja malo tko je u Hrvatskoj uopće znao.

 Danas je upravo on osoba kojoj javnost ponajviše vjeruje. Zajedno s kolegama iz Nacionalnog stožera od prve pojave koronavirusa o svim događajima i promjenama izvještaja sustavno, smireno i odgovorno pridonoseći smanjenju panike koja u ovakvim okolnostima nije neobična.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost RTL Direkta.

Na pitanje je li umoran, ministar odgovara:

"Nisam. Mogu i dalje. I moram."

Na pitanje jesu li u Splitu zaraženi roditelji već zaražene liječnice, ministar je rekao:

"Imamo danas potvrđenih 89 oboljelih. Riječ je i o dva pozitivna iz Splita. Izvjesno je da će se broj povećati do jutra", rekao je Beroš.

Ministar je jučer govorio o neodgovornosti zaraženih liječnika, a mi smo pak primili pismo liječnika u kojem tvrde da nisu putovanje zatajili niti prekršili nijednu preporuku nadležnih tijela izdanu u tom radzoblju. Na pitanje je li čuo obje strane, odgovara:

"Kontaktirao sam ravnatelja. Do mene su došle i druge informacije. Morat ćemo o tome razgovarati."

Na pitanje imaju li liječnici u svim bolnicama dovoljno zaštitne opreme ministar je rekao da imaju. Na pitanje o Dubravi i je li spremna, rekao je da je prva faza spremna te da će druga i treća faza biti uskoro.

Kada je preuzimao dužnost, rekao je da je primarni problem u zdravstvenom sustavu nedostatak liječničkog kadra. Ovih dana zdravstvo se suočava s nezabilježenom krizom, ali šalje poruku da ljudi u sustavu ima dovoljno, čak i unatoč zaraženim liječnicima, a posredno i djelatnicima u samoizolaciji. No, što ako ih se veći broj zarazi?

"Odluka u mobilizaciji zdravstvenih radnika mi omogućuje da popunimo praznine gdje ih nedostaje. U ovom trenutku to ne predstavlja opasnost", jasan je ministar.  

dostava
sve na jednom mjestu Ostani kući, dostavu naruči!

Na pitanje što se događa ako broj zaraženih eksplodira kao u Italiji ili Španjolskoj, odgovorio je:

"Mi smo sve naše poteze temeljili na stručnim procjenama"

"Radimo sve da nam se to ne dogodi. Jasno je da će doći do povećanja broja zaraženih. Vidimo da smo puno bolji od zemalja u okružju", poručio je. 

Na pitanje je li osoba iz samoizolacije u Istri umrla zbog posljedica koronavirusa, odgovara:

"Nije došao nalaz ni testiranja i obdukcije. Osoba je bila u samoizolaciji, ali nije pokazivao znakove teže bolesti", kaže ministar. 

Obitelj preminulog iz Poreča večeras tvrdi da su zvali epidemiologe, da se osoba nije dobro osjećala - ali da je reakcija odgovornih bila kriminalna te da su odugovlačili s uzimanjem brisa više od 24 sata, a u tom vremenu osobi se pogoršalo stanje, više nije mogao disati i bilo prekasno... Ministar na to odgovara:

"Ja ne mogu tvrditi da cijeli sustav dobro funkcionira. O tim detaljima treba razgovarati. Svaki pojedini slučaj treba sagledati u punom kontekstu. I ako postoji odgovornost, onda reagirati. Treba vidjeti o čemu se radi", ustvrdio je Beroš. 

ponovimo gradivo Evo još jednom koji su simptomi koronavirusa i po čemu se razlikuje od gripe i prehlade

Od ponoći kreću rigorozne mjere - jesu li došle u pravo vrijeme?

"Mi smo sve svoje poteze temeljili na stručnim procjenama. Mislimo da su pravodobne, to pokazuje i rezultat. Lako je zatvoriti sve aktivnosti, međutim tada život staje. To nije dobro. Ali ni tako nije sigurno da ćemo zaustaviti širenje virusa", jasno će ministar. 

Na pitanje može li se u Hrvatskoj i kada očekivati karantena, kaže:

"Ako broj oboljelih bude puno veći nego sada, ako širenje bude veće nego sada, onda ćemo razgovarati o mjerama."

U Sloveniji je do danas ukupno testirano 8730 osoba, u Hrvatskoj 1171. Zašto tolika razlika u broju testova?

"Ne znam zašto oni testiraju toliko više bolesnika. Međutim, njihovi rezultati zaustavljanja širenja su loši. Naša struka je to odlučila i mi se toga držimo. Rezultati pokazuju da je takvo promišljanje bilo utemeljeno. Plenković je povukao potez državnika. On nije posumnjao na koronavirus", rekao je ministar i dodao:

"Mi smo svjesni situacije, transparentni smo. Sve svoje postupke baziramo na stručnom uvjerenju. Znamo tko nam je neprijatelj i nastojimo biti što spremniji", kazao je.

Neki komentiraju da je za kvalitetnu reakciju hrvatskoga zdravstvenog sustava zaslužno naslijeđe iz socijalizma, i infrastruktura, i organiziranost, i dostupnost svima...

"Ja vam samo mogu reći da već 30 godina nismo u socijalizmu. Za sve su odgovorni stručni djelatnici. To ljudstvo je nositelj zdravstvenog sustava", jasno će.

Zašto od početka ove krize zemlje imaju različite strategije i pristupe borbi protiv koronavirusa? Nije li se barem na razini Europske unije mogao uvesti jedinstven pristup, bez obzira na broj zaraženih? Ne bi li to bilo učinkovitije?

Ministar je također rekao da svaka kriza iznjedri nešto dobro.

"Vidimo ponašanje, vidimo solidarnost. Bit ćemo jači i složniji i sretniji", rekao je i dodao da tim kojem je na čelu funkcionira jako dobro i da je sretan.

Danas je otkazan Eurosong koji se trebao održati polovicom svibnja, čak i Glastonbury festival u Velikoj Britaniji predviđen tek za lipanj. Može li se isto očekivati i sa, recimo, Inmusic festivalom u Zagrebu potkraj lipnja? Na pitanje do kada misli da bi mjere opreza mogle trajati, rekao je:

"Teško je dati procjenu. Ako se koronavirus bude ponašao u skladu sa svim epidemijama, sigurno je da može trajati do lipnja ili srpnja", poručio je ministar.

Na pitanje hoćemo li do tada biti pod ovim strogim mjerama, Beroš je rekao:

"Ako i to bude tako, to neće biti strašno. Bitno je da to preprodimo i krenemo dalje" rekao je ministar.


Izdvojeno

Reci što misliš!