Vijesti / Ostalo

sjednica vlade

Plenković najavio zatvaranje kafića, noćnih klubova, kina, trgovačkih centara...

Plenković najavio zatvaranje kafića, noćnih klubova, kina, trgovačkih centara...
Tomislav Miletic/PIXSELL

"Mi ćemo sljedećih dana sigurno donositi mjere o privremenom ograničenju rada trgovina, također i obustave nekih trgovina, ugostiteljskih objekata, kina, čitaonica, kao i niza uslužnih djelatnosti, plesnih škola, noćnih klubova..." rekao je Plenković

U Banskim dvorima održana je sjednica Vlade na kojoj se donose odluke vezane uz borbu s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Vlada je raspravljala o paketu 20-ak zakona kojima se želi pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa. Također, Nacionalni stožer civilne zaštite dobiti veće ovlasti. U srijedu će se o zakonima raspravljati u Saboru.

"Rast broja zaraženih kod nas je, zahvaljujući mjerama, pod kontrolom. Sporiji je nego u drugim zemljama", rekao je Plenković na početku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mjere koje druge zemlje poduzimaju idu od zabrane javnih okupljanja pa čak i zabrane slobode kretanja, uvođenja kontrole na granicama... Danas ćemo nakon sjednice Vlade imati videokonferenciju Europskog vijeća. Molim sve da se detaljno prate upute Stožera. Ovo je trenutak za vrlo visoki stupanj osobne odgovornost, apeliram na sugrađane, slušajte preporuke, moramo biti na visini zadaća. Mjere koje ćemo poduzeti danas, zakonski paket, su izrazito važno, ali je bitno da ćemo omogućiti zakonskim promjenama da u hitnoj proceduri donesemo niz zakona koji će omogućiti Stožeru da donosi odluke i upute kako bismo ubrzali sve."

"Mi ćemo sljedećih dana sigurno donositi mjere o privremenom ograničenju rada trgovina, također i obustave nekih trgovina, ugostiteljskih objekata, kina, čitaonica, kao i niza uslužnih djelatnosti, plesnih škola, noćnih klubova... Smanjit ćemo našim mjerama sve one mogućnosti društvenih kontakata. Mjere koj donosimo su privremenog karaktera kako bismo suzbili ubrzano širenje epidemije. Hrvatska se dobro pripremila, pravovremeno poduzela mjere, sad je vrijeme da se poduzmu strože mjeru", rekao je Plenković.

Paket gospodarskih mjera

Najavio je i i niz ekonomskih mjera koje imaju dva cilja: zadržavanje radnih mjesta i sprječavanje nelikvidnosti.

"Situacija je danas puno bolja nego prije nekoliko godina, odgovorni smo", rekao je Plenković. To nas čini otpornijima i spremnima. Ovo su izvanredne okolnosti, mi ćemo kao Vlada na ovoj sjednici predstaviti niz mjera za pomoć gospodarstvu. Jedno su mjere koje nisu zakonskog karaktera, a drugo su mjere zakonskog karaktora. Za te druge tražit ćemo potporu Sabora. Cilj je da odgodimo javna davanja poreznih obveznika. Odgodit ćemo plaćanja zakupnine za poljoprivredna zemljišta u vlasništvu Hrvatske. Popodne ćemo organizirati posebnu web stranicu www.koronavirus.hr gdje će građani moći dobiti sve informacije na jednom mjestu o koronavirusu", dodao je.

Plenković je najavio da u ovom razdoblju neće biti ovrha i deložacija.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je glavni cilj mjera očuvanje radnih mjesta i isplata plaća.

"Ukupno se donose 63 mjere, a prvi se set odnosi na gospodarske subjekte koji su već osjetili ili će osjetiti posljedice. Omogućuje se odgoda plaćanja javnih davanja, poreza na dohodak i dobit te doprinosa. Odgoda je na tri mjeseca, a moguća je ekstenzija za još tri. Nakon toga omogućit će se beskamatna otplata duga. Građanima koji su zaposleni u subjektima koji su zapali u teškoće omogućit će se odgoda otplate kredita'', rekao je Marić.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru sa sjednice u utorak uputila i dopune Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kojima će se osigurati obustava plaćanja spomeničke rente dok traju posebne okolnosti u Hrvatskoj izazvane epidemijom koronavirusa.


Izdvojeno

Reci što misliš!