Vijesti / Ostalo

MINISTRICA OBRAZOVANJA

Ministrica Divjak detaljno objasnila kako će se odvijati virtualna nastava

Divjak je govorila o zatvaranju škola i online nastavi koja počinje u ponedjeljak

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak govorila je u RTL-u Danas o zatvaranju škola i online nastavi koja, zbog epidemije koronavirusa, počinje u ponedjeljak. 

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak govorila je u RTL-u Danas o zatvaranju škola i online nastavi koja, zbog epidemije koronavirusa, počinje u ponedjeljak. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pitanje kako će izgledati virtualna nastava za učenike od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole, Divjak je kazala: "Radi se o jednoj situaciji bez presedana u globalnim okvirima. Jučer sam predsjedala sastankom ministara obrazovanja EU i jučer je bio podatak da jedna trećina ili 9 ili 10 država u Europi zaustavilo nastavu u fizičkom smislu, a od ponedjeljka će ih biti 17. To govori u prilog tome koliko se brzo mijenja ova situacija i da zapravo zaustavljanje nastavnog u fizičkom smislu, u učionicama, je jedan od elemenata borbe protiv širenja koronavirusa".  

"Treba uzeti u obzir da su različite razine pripremljenosti, a mi spadamo u države koje su relativno dobro pripremljene iako je naša priprema svega dva ili tri tjedna od kada je prijetnja postavljena", kazala je Divjak. 

Najmlađi preko televizora, stariji preko tableta...

"Oni najmlađi, od prvog do četvrtog razreda, imaju školu na Trećem programu HRT-a. Slušaju nastavu ujutro od 8 do navečer do 18 sati, ovisno koji su razred i to je organizirano preko Treće programa HRT-a. Od 5. do 8. razreda osnovne i srednja škola, oni imaju online nastavu preko različitih sustava koji omogućavaju komunikaciju između nastavnika i učenika i koji omogućavaju korištenje materijala koji se sada pripremaju, znači video materijala koje ste već mogli vidjeti", objasnila je Divjak. 

"To znači da će nastavnik uzeti taj video materijal koji je već pripremljen ili neki svoj ukoliko je stvarno kreativan i inovativan i može sam nešto napraviti, i onda putem virtualne učionice zadati da se taj video materijal pogleda i dati još dodatne upute kako da koriste udžbenik, koje zadatke trebaju riješiti, što da napišu, znači sve što bi i inače radili i u razredu", kazala je Divjak te dodala da je jako važno da svaki razrednik i predmetni nastavnik brine o svojim učenicima. 

Na pitanje što će biti s učenicima koji još nemaju laptope i svu potrebnu opremu, Divjak je kazala da su osmislili program tako da nije nužno da svatko ima svoju opremu. "Zato imate niže razrede gdje praktički ne treba nikakva oprema osim tv prijemnika, 5. i 7. razred imaju svi tablete, 6. i 8. koji nemaju nikakvu opremu kod kuće mogu zadužiti laptop ili tablet iz škole. Poslali smo i dodatnih 4 milijuna kuna u škole da kupe, a udovoljit ćemo i dodatnim zahtjevima škola koje trebaju dodatnu opremu", kazala je Divjak te dodala za sve postoji rezervna verzija. 

"Oni koji ne mogu pratiti online nastavu, na Sportskoj TV ćemo puštati sve videodijelove koji su važni za praćenje nastave tako da za sve imamo rezervnu verziju", kazala je Divjak.

Program i preko YouTubea 

Na pitanje je li bolje da se djecu nižih razreda radije pošalje u školu nego da budu sami doma i može se pretpostaviti da neće tada kvalitetno pratiti nastavu, Divjak je kazala da je omogućeno da se materijal koji je bio emitiran ujutro može ponovno pogledati i preko HRTi i mogu ga pogledati preko YouTubea. 

"Osigurano je da i roditelji imaju svojevrsni nadzor kako njihova djeca upotrebljavaju njihove materijale", rekla je Divjak. Dodala je da vrtići i škole u ovom prvom razdoblju moraju biti otvorene za roditelje koji ne mogu zbrinuti svoju djecu koja su vrtićke dobi ili su učenici. "Pa mogu biti u školi i program koji će biti na televiziji mogu pratiti i u školi", kazala je Divjak. 

Na pitanje zašto svi profesori i nastavnici moraju biti u školi, Divjak je kazala da odrasle osobe mogu poštivati sve standarde i upute koje daje stožer. "Moramo razumjeti da danas kada očekujemo da liječnici rade i granični policajci rade i da prodavačica u supermarketu budu na usluzi i mi u obrazovnom sustavu moramo dati obol", zaključila je Divjak.


Izdvojeno

Reci što misliš!