Vijesti / Ostalo

prvi put u 25 godina ovakvi problemi

Uzgajivači u problemima, već računaju na pola milijarde gubitaka

Negativni utjecaj koronavirusa osjeti se u poljoprivredi. Hrvatski uzgajivači ribe i junadi već su se pomirili s tim da će imati milijunske gubitke

Problem je što velik dio ribe i junadi ide u izvoz, i to upravo u Italiju. Naš reporter Matija Mlinarić doznao je sve o problemima s prijevozom, uzgojom i očekivanjima proizvođača za budućnost.

Proizvođači baby beefa u strahu su za svoje poslovanje zbog koronavirusa u Italiji. Naime, izvoze 50 posto mlade junetine, a kako su zbog nedavne gospodarske krize u Libanonu izgubili jedno veliko tržište, pojačali su izvoz u Italiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nakon 25 godina ovo je prvi put otkad hrvatski proizvođači tovne junadi izvoze u Italiju milanski rez da je sve stalo. Ne ide više ni milanski rez, ne ide više živa junad za klanje", rekao je Darko Celovec, predsjednik udruge Baby Beef.

Ako se ova situacija nastavi, uzgajivači računaju na gubitak od pola milijarde kuna. Najveći problem je transport robe.

"Znači, svi naši kupci otkazali su narudžbe, ali da neka narudžba i postoji, transporteri više ne žele više voziti junad i meso u Italiju jer se boje kako će se njihovi vozači vratiti. Jednostavno im nije profitabilno 14 dana držati kamion u Italiji", ističe Celovec.

Probleme nastale zbog koronavirusa kratko je komentirala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Što se tiče našeg izvoza, počeli su određeni problemi u nekim resorima, vezano uz neke podsektore. Pratimo situaciju, radit ćemo na mjerama", naglasila je Vučković.

Nije lako ni onima koji u Italiji prodaju ribu. Kako javljaju iz Cromarisa, 80 posto njihove ribe odlazi upravo tamo. Do teškoća kao i u slučaju junadi, dolazi kod distribucije, no, postoji još jedan trošak - treba se brinuti za neprodanu ribu.

"Kad govorimo o ribi, imate tu istu ribu u kavezima, koju treba hraniti, a nemate hranu, niste ju osigurali, ne možete ju osigurati, onda govorimo o višemilijunskim gubicima", kazao je Denis Ikić, direktor HGK Županijske komore Zadar.

Uzgajivači traže da ih Ministarstvo, pa i država, što prije zaštite jer bez njihove pomoći, tvrde, teško da će se oporaviti od ovog udarca.


Izdvojeno

Reci što misliš!