Vijesti / Ostalo

Pokazalo istraživanje

Koronavirus je zarazniji nego što se mislilo: Ostaje u zraku barem 30 minuta, pet dana u tjelesnim tekućinama...

Koronavirus je zarazniji nego što se mislilo: Ostaje u zraku barem 30 minuta, pet dana u tjelesnim tekućinama...
Ilustracija (Luka Stanzl/PIXSELL)

Istraživači pak ističu i da opstanak virusa na površinama ovisi o materijalu i temperaturi

Koronavirus je zarazniji nego što se mislilo. Ostaje u zraku najmanje 30 minuta te se prenosi na udaljenosti od otprilike 4,5 metara u zatvorenim prostorima, npr. autobusima. Najveći je rizik od prenošenja u malim zatvorenim prostorima. Kineski epidemiolozi proveli su istraživanje kojim su dobili te rezultate. Ipak, podaci zahtijevaju i daljnu provjeru.

Utvrdili su i da koronavirus može opstati danima na površinama što povećava rizik od zaraze. Istraživači pak ističu i da opstanak virusa na površinama ovisi o materijalu i temperaturi. Na 37 Celzijevih stupnjeva može opstati dva ili tri dana na  staklu, metalu, plastici, papiru i tkanini. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

irus može preživjeti više od pet dana u stolici i tjelesnim tekućinama, ističu istraživači.

Preporučuje se nošenje maskica

U istraživanju koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Practical Preventive Medicine pokazalo se i kako je oboljela osoba koja nije nosila masku za lice i vozila se u autobusu bez ikakvih kontakata s drugim putnicima u četiri sata vožnje uspjela zaraziti sedam ljudi, među kojima su i oni koji su od nje bili udaljeni 4,5 metara, piše La Republicca. 

Osim toga, pola sata nakon što je autobus stigao na odredište, druga skupina ljudi se ukrcala i jedna osoba koja nije nosila maskicu se zarazila, najvjerojatnije, zbog udisanja čestica koje su ostale u autobusu i nakon prethodne grupe putnika.  

Nošenje maskica se preporučuje svima koji se koriste javnim prijevozom. Također, trebalo bi što manje dodirivati predmete u javnim prostorima te što manje dirati lice.

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!