Vijesti / Ostalo

Koronavirus u Hrvatskoj

Zašto se testira samo ljude sa simptomima i samo u Zagrebu? ''Velik broj zaraženih je vjerojatno neotkriven''

Zašto se testira samo ljude sa simptomima i samo u Zagrebu? ''Velik broj zaraženih je vjerojatno neotkriven''

I dok nadležni ponavljaju kako za više testiranja 'nema potrebe', s njima se ne slažu svi iz struke

I dok u okruženju broj oboljelih raste, u Hrvatskoj je ta brojka stagnirala 48 sati sve dok jučer poslijepodne nije zabilježen i 13. slučaj zaraze koronavirusom.

Jedni govore da Hrvatska ima sreće, drugi da je riječ o dobrim mjerama opreza, a dio javnosti pita se je li niska brojka rezultat malog broja testova koji se u Hrvatskoj proveo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do jučer ujutro u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" obavljena su 344 testa, dok je, primjerice, u Sloveniji, gdje je je prvi slučaj otkriven nakon Hrvatske, testirano 1227 ljudi, od čega je 23 oboljelo, piše Večernji list.

Iako je Stožer civilne zaštite objavio da se epidemiološka slika u Europi pogoršala te je uveden novi niz mjera, u Hrvatskoj se i dalje testiraju samo osobe koje su u zadnjih 14 dana boravile u zahvaćenim područjima i razvile su simptome bolesti. Čak se niti na vlastiti zahtjev ne mogu testirati osobe iz zaraženih područja kao ni oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima ako nemaju simptome.

"U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimptomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2 provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19, tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti", stoji u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čiji je ravnatelj, dr. Krunoslav Capak već prije najavio da bi uskoro prema preporukama Europskog centra za suzbijanje i sprečavanje bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control) moglo početi s testiranjem prema proširenim kriterijima.

"Najprije ćemo testirati teške slučajeve plućnih bolesnika iz bolnica, prema preporukama ECDC-a, a onda ćemo vidjeti hoćemo li testiranje proširiti i na kontakte oboljelih i na sumnjive kontakte", rekao je Capak za Večernji list prošlog vikenda.

Testiranja i dalje samo u Zagrebu

Također, prošlog je tjedna najavljeno da će se uskoro krenuti s testiranjima izvan zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, odnosno da će testiranja moći provoditi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, no niti ta mjera još nije zaživjela.

igor štagljar
BROJKE SVE GOVORE Hrvatski znanstvenik izračunao kolike su šanse da umrete od koronavirusa

Na pitanje hoće li se testiranja i dalje provoditi samo u Zagrebu također odgovara potvrdno. Stožeru civilne zaštite upućene su, naime, kritike zbog činjenice da se uzorci iz drugih krajeva Hrvatske, poput Rijeke, moraju slati u Zagreb na testiranje čime se znatno produljuje vrijeme čekanja, iako za to u praksi nema nikakve potrebe. "Svaki veći zavod ili bolnica s mikrobiološkim odjelom i PCR uređajem mogli bi provoditi testiranja, ali to i dalje nije dogovoreno", potvrdio je Capak.

I dok nadležni ponavljaju kako za više testiranja "nema potrebe", s njima se ne slažu svi iz struke.

"Znanstvenici su brzo shvatili potencijalne rizike, no političari uglavnom ne slušaju znanstvenike. Najbolji primjer je SAD gdje je neodgovorna antiznanstvena politika zavukla glavu u pijesak. Sada kada su konačno počeli provoditi testove, shvatili su da im se bolest proširila čitavom zemljom i da je više nije moguće zaustaviti. Bojim se da je slična situacija i kod nas, jer premalo testiramo, tako da je vrlo vjerojatno da je velik broj zaraženih neotkriven. S obzirom na intenzitet kontakata između Italije i Hrvatske, bojim se da kod nas postoje stotine zaraženih", upozorava naš poznati molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc, piše Večernji list.


Izdvojeno

Reci što misliš!