Vijesti / Ostalo

održana stručna konferencija

Osječko-baranjska županija izuzetno uspješna u povlačenju sredstava iz fondova EU

Osječko-baranjska županija izuzetno uspješna u povlačenju sredstava iz fondova EU
OBŽ

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak istaknula je projekte energetske obnove kao najopsežnije zahvate koji se trenutno rade na području Županije te pripremu velikih strateških projekata poput Gospodarskog centra u Osijeku, revitalizacije područja bivšeg OLT-a, iskorištavanje geotermalnih potencijala te izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek čija je vrijednost oko 2 milijarde kuna

U prostorijama Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u petak (6. ožujka 2020. godine) održana je stručna konferencija u okviru Regionalnih dana EU fondova, manifestacije koja se održava u Osijeku, a namijenjen je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Uz konferenciju, održane su besplatne edukacije o financiranju iz EU fondova te stručna radionica pod nazivom kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike. Sajam EU fondova održat će se 7. ožujka od 10 do 14 sati na Trgu Svetog Trojstva, a posjetitelji će imati priliku upoznati brojne domaće proizvođače, poduzetnike, organizacije i institucije koji su svoje poslovanje unaprijedili uz pomoć sredstava iz EU fondova.

Svečanom otvaranju nazočio je predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin koji je rekao da je Osječko-baranjska županija izuzetno uspješna u povlačenju sredstava iz fondova EU, a naravno želi biti još i bolja. Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak istaknula je projekte energetske obnove kao najopsežnije zahvate koji se trenutno rade na području Županije te pripremu velikih strateških projekata poput Gospodarskog centra u Osijeku, revitalizacije područja bivšeg OLT-a, iskorištavanje geotermalnih potencijala te izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek čija je vrijednost oko 2 milijarde kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na upit novinara, pročelnica Nataša Tramišak je odgovorila na aktualna pitanja u vezi Gospodarskog centra. Naglasila je kako je ITU mehanizam uspostavljen od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 2016. godine, a za 19 jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije i nositelja Grad Osijek na raspolaganje je stavljena omotnica u vrijednosti 39 milijuna eura. Prema Zakonu o regionalnom razvoju svi dogovori o sredstvima i provedbi projekata moraju se donositi konsenzusom.

- Osječko-baranjskoj županiji upućeno je veliko nezadovoljstvo od strane jedinica lokalne samouprave na posljednje izmjene Akcijskog plana koji je trebao definirati strateške projekte za razvoj poduzetništva ma području Urbane aglomeracije Osijek, a i Županija se također našla u situaciji da je upitan projekt Gospodarskog centra, čije je projektiranje počelo. Projekt je važan za Županiju jer je povučeno 7,4 milijuna kuna bespovratnih sredstva za projektiranje, kao i da se prva faza realizira kroz ITU mehanizam. Jedanaest općina s područja Urbane aglomeracije, ponukano nezadovoljstvom izmjenama Akcijskog plana na sjednici osječkog Gradskog vijeća, održali su sastanak Upravljačkog odbora UA te temeljem većine usvojili novi Poslovnik o radu i opozvali gradonačelnika Osijeka kao predsjedavajućeg. Sve dalje odvija se u koordinaciji jedinica lokalne samouprave, a Županija im je na raspolaganju jer tih 19 JLS čini 45 posto područja OBŽ. Županija je pozvana da im pruži tehničku pomoć i relevantne informacije kako bi oni svoje projekte mogli financirati kroz ITU mehanizam - ističe pročelnica Tramišak.

Naglašava da se sve potrebne aktivnosti mogu završiti u rokovima jer aktualna financijska perspektiva vrijedi do 2022. godine, a sredstva se mogu povlačiti do kraja te godine.

- Županija je već potpisala ugovor za izradu projektne dokumentacije s krajnjim rokom od godinu dana za njenu izradu. To znači da će početkom 2021. godine za svih 56.000 kvadrata Gospodarskog centra biti spremna projektna dokumentacija s dozvolama. Osim toga već smo počeli projektiranje prve faze od 5.000 kvadrata koja će biti spremna za realizaciju u sljedeća 3-4 mjeseca. Dakle, svakako imamo dovoljno vremena do kraja 2022. godine da bude izrađena prva faza Gospodarskog centra, a svaka sljedeća faza nije ni planiranja kroz ITU mehanizam, kroz koji je sada osigurano 15 milijuna kuna, a druga faza je oko 350 milijuna kuna. Želimo da u što kraćem roku, u sljedećih godinu dana, da Osijek dobije odgovarajući sajamski prostor i krene u korak s velikim europskim sajamskim gradovima - zaključuje pročelnica Nataša Tramišak.


Izdvojeno

Reci što misliš!