Vijesti / Ostalo

ZAŠTITNE MJERE u drugim zemljama

Pogledajte kako se druge zemlje Europe i svijeta bore s koronavirusom

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da niti jedna zemlja ne može očekivati da će ih virus zaobići

Prije dijagnoze normalno je odlazio na posao, igrao nogomet, trčao, bio na nekoliko poslovnih večera. Razbolio se, ali liječnici su ga poslali kući jer je imao simptome gripe. Drugi dan se ustanovilo da ima koronavirus. Od tada zarazilo se nekoliko osoba:  njegova trudna supruga, prijatelj, pet liječnika i sestara, nekoliko drugih pacijenata i tako je krenula epidemija koronavirusa u Italiji.

"Ne zna se zapravo kako se on zarazio, je li nakon večere s prijateljem koji se vratio iz Kine ili na neki drugi način. U svakom slučaju talijansko tužiteljstvo u Lodiju je otvorilo istragu da vidi kako je bio tretiran taj prvi pacijent i je li bolnica u kojoj je bio napravila kakvu grešku", kaže dopisnik Večernjeg lista iz Italije Silvije Tomašević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izrael je epidemiji pristupio na svoj način. Nakon što se otkrilo da su turisti koji su ih posjetili bili zaraženi, građani su obaviješteni gdje su se kretali i svatko tko je mislio da im je bio na dva metra blizine trebao se prijaviti na kontrolu. Tisućama Izraelaca koji su se vratili s puta iz Južne Koreje, Kine, Italije i drugih zemalja određeno je 14 dana izolacije. Ususret parlamentarnim izborima postavljeni su i šatori gdje će glasati oni koji moraju biti u izolaciji.

"Svaki šator bit će izoliran, a predstavnici izbornog povjerenstva bit će odjeveni prema uputama Ministarstva zdravlja. Imat će posebno odijelo, maske, rukavice, identificirat će glasača i dati mu omotnicu. Drugi dio povjerenstva bit će u drugom šatorom i nadzirat će glasanje kroz prozor", poručuje Yossi Toren, čelnik izraelske izborne komisije.

Japanski učenici cijeli tjedan neće u školu jer je nastava zbog epidemije otkazana. U Tajlandu dezinficiraju domove i škole novooboljelih. Irak je na 10 dana zatvorio škole i sveučilišta. Zatvorena su kina, kafići, klubovi i zabranjena javna okupljanja. Dezinficiraju se svetišta i džamije.

Iranska vlada dopustila je uvoz stranih zaštitnih proizvoda kako bi spriječili širenje virusa. Skinuti su rukohvati na ulazu u metroe. Ministar zdravlja od prije dva dana pozitivan je na virus, a danas je potvrđeno da se zarazila i potpredsjednica države koja je jučer bila i na sastanku s predsjednikom Hasanom Rohanijem.

Igor Rudan
GLAS STRUČNJAKA Ako zbog novog koronavirusa osjećate strah veći od toga kad sjedate za volan ili čujete da stiže gripa - podliježete panici

U Americi se tek pripremaju za epidemiju. Doduše, tamo neke pacijente nisu ni testirali na koronavirus pa se pretpostavlja da već imaju popriličan broj zaraženih. Predsjednik Donald Trump rekao je kako će širenje virusa u SAD-u biti neizbježno, ali tretirat će se kao gripa.

''Prošli tjedan mi je prišao čovjek kojeg nisam vidio dugo vremena. Pitao sam ga kako je. Odgovorio je da je dobro, zagrlio me i poljubio. Pitao sam ga je li dobro. Rekao je da nije i da ima visoku temperaturu i da je prehlađen. Grlio me i ljubio. Rekao sam mu, oprosti i otišao sam oprati ruke. To treba činiti, prati ruke, doktor je rekao da to tretiramo kao prehladu i tako će onda i biti'', kazao je Trump.

koronavirus korona
koronavirus u brojkama Istina o koronavirusu: 81% su blagi slučajevi, smrtnost je niska i češće pogađa muškarce nego žene

Koronavirus pojavio se prošlog prosinca u kineskom gradu Wuhan, a zatim se proširio na Hubei. Vrlo brzo virus stiže i u Tajland, Filipine, Južnu Koreju. U siječnju je stigao u Europu, a zatim u Iran i Libanon. Vrhunac u Kini bolesti u Kini je prošao. Broj novooboljelih sada je veći u ostatku svijeta nego u Kini.

Iako još nemaju niti jedan slučaj, video iz Srbije danas je postao viralan. Predsjednik Aleksandar Vučić okupio je ekipu koja će svakoga dana informirati javnost. Danas je tu čast imao Branimir Nestorović, pulomolog Sveučilišne dječje klinike Tiršova: "Definitivno estrogeni štite žene i one imaju blage oblike. Što se žena tiče, vi slobodno možete u šoping. Čujem da će da biti veliki popusti tamo. Muževe malo pripremite. Vi to znate dobro mentalno".

Susjedi Slovenci također nemaju zaraženih, a nemaju više ni svetu vodu na ulazu u Crkvu. Škropionice su ispražnjene, nema rukovanja. U crkvu bi trebali samo zdravi vjernici, a hostiju će dobiti na ruke, naime, kako objašnjava svećenik Alojzij Grebenc: "Ako svećenik nema čiste ruke, gore na oltaru stavili smo posudu s vodom tako da si može oprati prste".

Singapur ovih dana najviše hvale. Poučeni virusom SARS-a, odmah po izbijanju korone putnicima iz Wuhana mjerili su temperaturu na aerodromu. Otvorili su karantene, a kasnije zabranili ulazak putnicima iz kritičnih područja. NIje bilo prijenosa virusa s pacijenta na medicinsko osoblje. Vlada građanima šalje mejlove i obavijesti putem Whatsappa. Djeca u školu svako jutro nose papirić s očitanom temperaturom.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da niti jedna zemlja ne može očekivati da će ih virus zaobići.


Izdvojeno

Reci što misliš!