Vijesti / Ostalo

škotska napravila prvi korak

Kada će Hrvatska ukinuti porez na uloške i tampone?

Žene za života plate čak 8000 kuna poreza na uloške i tampone

Škotska je napravila pravu žensku revoluciju. Od 2018. ulošci su besplatni za učenice i studentice, a sada za sve. Higijenske potrepštine bit će dostupne na javnim mjestima i u ljekarnama. Blago im se. Hrvatice o tome mogu samo sanjati.

"Selim se u Škotsku. To je neka svojevrsna diskriminacija, da cijela jedna industrija profitira na prirodi ženskog tijela", kaže Matea.

Tihana smatra da treba ukinuti porez na uloške i tampone.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Zato jer je nepotreban. Radi se o nečem što ženama treba svaki mjesec pa bi trebalo biti jeftinije i pristupačnije".

Jeftino sigurno nije. Ako uzmemo u obzir da žena po menstrualnom ciklusu potroši 20-ak kuna, da je na to osuđena svaki mjesec i tako dobar dio života, računica kaže da potroši više od tisuću eura na uloške i tampone.

Iako je to kod nas još uvijek tabu tema, Glas je prošle godine u travnju prvi išao s prijedlogom zakona da se PDV na uloške i tampone smanji s 25 na 5 posto. Po njihovoj matematici žene za života plate 8000 kuna poreza - samo zato što su žene.

''Ja ne razumijem zašto je to tabu tema. Muškarci su očevi svojim kćerima, ne kupuju valjda uloške i tampone poskrivećki, valja samo prošli tu razinu'', ističe Anka Mrak Taritaš.

O porezu na tampone raspravljalo se u Europskom parlamentu i prije nego se Škotska odlučila da će kod njih ženske higijenske potrepštine biti besplatne. Parlament predlaže da se porez potpuno ukine.

''Radi se o proizvodima koji nisu luksuz nego ljudska potreba", kaže SDP-ovka Biljana Borzan.

Ljudska potreba u Hrvatskoj nije naišla na razumijevanje pa se prijedlog za smanjenje PDV-a na uloške nalazi na samom dnu dnevnog reda Sabora. Na njega se Vlada nije očitovala.

"To će ostati na dnu tog dnevnog reda i tamo će ostati kao tema. Nažalost nešto bi trebalo biti normalno, kod nas to nije tako", kaže Mrak Taritaš.

Besplatne uloške i tampone SDP će staviti u svoj predizborni program za parlamentarne izbore.

''Svaka država članica europske unije može to uvesti jer porezna pravila to dozvoljavaju", kaže Borzan.

Ono što je negdje normalno kod nas još uvijek nije.

''Za 200 godina možda, to je sve još tabu. Mi smo u srednjem vijeku", kaže Matea.

Na pitanje zašto misli da se to neće dogoditi, odgovara: ''Znamo da naši na vlasti nisu kooperativni kada bi to trebali biti."

Besplatne uloške Hrvatice će teško ikada dočekati, a smanjenje poreza samo ako to naredi Europski parlament. 


Izdvojeno

Reci što misliš!