Vijesti / Ostalo

Zaštita okoliša

Neke trgovine već su ukinule plastične vrećice, ali i dalje ih se proda na tisuće - najgore je na tržnicama

Peticiju za zabranu plastičnih vrećica potpisalo je 57 tisuća Hrvata

A sad, svačija omiljena tema: plastične vrećice. SDP ima radikalan prijedlog: želi ih brzo potpuno zabraniti, kao i slamke, plastične tanjure i ostalu jednokratnu plastiku, što je ionako plan europske unije za iduću godinu.

Naravno da prijedlog oporbe ne može proći, ali SDP-ovci su se naljutili jer misle da Vlada po tom pitanju ne čini ništa. No, nešto se ipak promijenilo jer od 1. siječnja u nekim trgovinama plastike više nema.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako se naplaćuju 60 lipa, odnosno kunu, u ovoj trgovini na dan se proda oko 1,000 plastičnih vrećica.

"To je 360 tisuća vrećica koje se bacaju u prirodu i ocean. To je katastrofa, pa se mi u Žabac food outletu uskoro prebacujemo sve na papirnate vrećice", rekao je Mario Žamboki, vlasnik prehrambene trgovine Žabac.

Tu praksu je u siječnju započeo jedan prehrambeni lanac koji je ukinuo prodaju takvih vrećica, a plastičnim štetočinama odzvonilo je i u jednoj drogeriji.

Zbogom jednokratnom priboru od plastike u svojim restoranima rekla je i Ikea, pa slamke i sve njima slično odlučila poslati u prošlost.

No tamo gdje je vrećica najviše, na tržnici, sve je ostalo isto jer su ove vrećice do 15 mikrona besplatne.

"Moramo ih dati mušterijama. Dnevno ih u opticaju imam oko 100 najmanje", izjavio je Šerif, prodavač na tržnici.

"Onaj jedan bunt od 100 komad mi traje tjedan dana. Ja pitam hoće li u škarnicl, pa papriku stavim u njega", rekao je Veljko, prodavač na tržnici.

Od siječnja prošle godine trgovci su dužni plastične vrećice debljine do 50 mikrona naplaćivati kupcima. No SDP smatra da je to nedovoljno, pa predlažu da se sve plastične vrećice i plastični pribor zabrane.

"Dosadašnje mjere koje je Hrvatska koristila pokazalo se da nisu bile dovoljne. Uvele su se gospodarske mjere što znači da se uvela dodatna naknada i naplata, ali količina se nije smanjila, nije imala pozitive efekte. Zato smatramo da samo opća zabrana takvih vrećica može dovesti do pozitivnih efekata na okoliš", poručio je Mihael Zmajlović, saborski zastupnik.

Svoj prijedlog uputili su u Sabor, ali HDZ je rekao ne. U Ministarstvu zaštite okoliša kažu da za proljeće pripremaju svoj prijedlog zakona o gospodarenju otpadom. Dok oni pripremaju svoje prijedloge, 57 tisuća Hrvata je reklo da je za zabranu plastičnih vrećica i potpisalo peticiju Greenpeace-a.

"Plastične vrećice su postale simbol naše lagode, cijene su im niske i dio njih završava u okolišu. Kao što možemo primijetiti na nešto bolje, ali i dalje se koriste masovno", rekla je Petra Andrić iz Greenpeace-a.

I koristiti će se i dalje jer naplata vrećica očito nije dovoljna. Iako će se službeni rezultati Ministarstva o tome jesmo li smanjili uporabu plastičnih vrećica znati tek početkom svibnja, trgovci već vide da ih se kupci nisu odrekli.

"Možda mislim da se mrvicu manje prodaju, ali to treba pod hitno prebaciti na papirnatu", izjavio je Žamboki.

Plastične vrećice, posebno one besplatne, skupo nas koštaju. Sve to završi u prirodi i naposljetku na našem tanjuru.

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!