Vijesti / Ostalo

TKO NE IZDAJE RAČUNE?

Porezni inspektori ponovno krenuli u akciju: Na meti su pekarnice, trgovine na malo i iznajmljivači automobila

Rade li i druge pekarnice po zakonu provjeravat će porezni inspektori idućih šest dana

Tko ne izdaje fiskalizirane račune? Porezna uprava kreće u novu rundu provjera. Idućih šest dana na meti su pekarnice, trgovine na malo i iznajmljivači automobila. 

Izgledaju kao naizgled obični kupci, ali onda vlasnicima slijedi iznenađenje. Kod jednog zagrebačkog pekara porezni inspektori nisu prvi put. "Dođu godišnje možda pet ili šest puta, ali nadamo se da radimo kako treba po zakonu", kazao je vlasnik pekarnice Shyqeri Krasniqi

Gledat će račune i stanje na blagajni

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rade li i druge pekarnice po zakonu provjeravat će porezni inspektori idućih šest dana. Gledat će se računi i stanje u blagajnama. Iako će nadzorom biti obuhvaćeni svi obveznici fiskalizacije, uz pekarnice - na meti će osobito biti trgovine na malo kruhom, pecivom i kolačima te iznajmljivači automobila.

"Došli smo do informacija da zapravo je ponovno povećan broj neizdavanja računa ili izdavanja računa koji se nefiskaliziraju u zakonskom roku od 48 sati", kazala je voditeljica Službe za fiskalizaciju Porezne uprave Dalija Brkić

U prvih mjesec dana 2020. naplatili 4,8 milijuna kuna kazni

U prvih mjesec dana nove godine inspektori su obavili 1.107 nadzora. Uočili su 728 nepravilnosti pa su naplatili gotovo 4,8 milijuna kuna kazni te izrekli 13 zabrana rada.

"Radi se o poreznim obveznicima kod kojih je utvrđeno najteži porezni prekršaj, a to je ponavljanje neizdavanja računa, višak u kasi, nefiskaliziranje računa u zakonskom roku i tada ako se opetovano utvrdi zapisnicima da su se dogodili najteži porezni prekršaji, onda se pristupa s privremenom zabranom obavljanja djelatnosti", objašnjava Brkić.

Iz Porezne uprave poručuju kako je iznos fiskaliziranih računa u siječnju ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019. povećan za 9 posto, odnosno za gotovo milijun i 100 tisuća kuna. Računi u trgovinama moraju se dobiti nakon svake kupovine, a uz plaćanje gotovinom i karticama, u Hrvatskoj se kupuje i mobitelima. 

"Jednako je sigurno kao i te kartice. Uvijek postoji mogućnost, postoje uređaji kojima se to može odskenirati da vam netko to može ukrasti, međutim današnje bankovne omogućuju da svoju karticu ugasite da imaju tu opciju plaćanja na dodir", kaže glavni urednik portala ICT Business.info Dražen Tomić

Kako god se plaćalo - račun za svaku kupovinu u trgovini mora se izdati. U suprotnom, onima koji to ne učine prijete kazne. Prošle ih je godine naplaćeno više od 81 milijun kuna nakon obavljenih nadzora fiskalizacije.


Izdvojeno

Reci što misliš!