Vijesti / Ostalo

NAJTAJNOVITIJA ORGANIZACIJA NA SVIJETU

RTL u Osijeku snimio najveću zbirku masonskih predmeta: ''Ovdje se nalaze crne i bijele kuglice...''

Ostavština osječke slobodnozidarske lože Budnost čuva se u Muzeju Slavonija

O njima se posljednjih dana govori i piše u svim medijima, ali tko su zapravo masoni i kako izgleda njihova organizacija - malo toga se zna. Kruže oprečne priče. Dok oni za sebe tvrde da su humanisti i ljudi koji rade na razvoju društva, ima onih koji će reći da njihova organizacija ima drukčije ciljeve. Kamere RTL-a ekskluzivno su snimile i najveću zbirku slobodnozidarskih predmeta u Hrvatskoj.

Njima trenutačno nije 2020. nego žive u 6020. godini. Četiri tisuće ispred ostalih. To je samo jedna od mističnih stvari vezanih uza slobodne zidare. U Hrvatskoj ih ima šestotinjak. Sami za sebe kažu da nisu tajna organizacija, nego organizacija s tajnom. A da bi osoba u nju ušla, među ostalim, mora vjerovati u ideale bratstva i besmrtnosti ljudske duše, ali ulazi se samo na preporuku druge braće.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Oni se s njim sastaju, druže, vide kakva je situacija. Njegova slika stoji barem tri mjeseca i objavljena je svim slobodnim zidarima u Hrvatskoj i nakon tog vremena on, ako nema nekih primjedbi, da su mu pronašli neke prljave stvari, podliježe glasanju", objasnio je bivši veliki majstor Velike lože Hrvatske Radovan Horvat.

Tko su članovi - o tome se šuti

Potom ide inicijacija kao prvi korak, propuštanje kao drugi te treći korak zvan uzdizanje. Svaki od njih prati poseban ritual. "Kada kandidat dolazi na inicijaciju, u prvi stupanj, on dolazi iz mraka i traži više svjetla. I tako se ritual odvija na taj način. Upoznaje se s četiri elementa i u jednom određenom trenutku, kada prihvati zavjet koji mu se nudi, njemu se daje to svjetlo", kazao je slobodni zidar Mirko Zoranić u Podcast Inkubatoru. 

O tome tko su članovi se šuti. Samo oni sami za sebe mogu reći da su slobodni zidari. Na stropu loža je uglavnom prikazan svemir, na podu su crno-bijeli kvadrati. 

"Postoji sjeverna kolona ili kolona pod sjevernim stupom i južna kolona, tj. ona pod južnim stupom. Svjetlo i starješina lože nalaze se na istoku i još neki dužnosnici i oni, zapravo, upravljaju radom lože", objasnio je Zoranić u Podcast Inkubatoru. 

U Muzeju Slavonije najveća zbirka masonskih predmeta

Prva masonska loža u Hrvatskoj osnovana je davne 1722. u Glini. U ljeto 1940. zabranjen je slobodnozidarski rad u Kraljevini Jugoslaviji. Masonske lože prestale su raditi. Od tada je najveća zbirka s više od 400 slobodnozidarskih predmeta ona Muzeja Slavonije čiji je depo za kamere RTL-a ekskluzivno otvorio voditelj Grgur Marko Ivanković.

"Da bi se postao slobodni zidar, moralo se balotirati. Imamo sačuvanu i originalnu kutiju za balotažu. Naime, ovdje se nalaze crne i bijele kuglice, a na kraju se moglo vidjeti da li se brata, da li svi imaju povjerenja u njega i da li ga kod sebe primaju", kazao je voditelj Zbirke slobodnozidarskih predmeta Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković.

Crkva u potpunosti odbacuje masonske organizacije 

I dok voditelj Zbirke slobodnozidarskih predmeta kaže da je proučavajući dokumente vidio da u njima nema ništa ni čudno ni okultno, Katolička crkva o slobodnim zidarima misli drukčije. Župnik Zeba kaže da je stav Crkve - jasan.

"Crkva u potpunosti odbacuje prihvaćanje masonskih organizacija i ne podržava njihov rad. To jasno pišu svi crkveni dokumenti", kaže velečasni Kristijan Zeba, župnik Župe Svetog Križa u Rijeci. 

Pojam ''masoni'' posljednjih dana bilježi enorman skok pretraživanja na internetu. I koliko god guglali, i dalje će slobodni zidari ostati najtajnovitija, ali i najmoćnija organizacija na svijetu. 


Izdvojeno

Reci što misliš!