Vijesti / Ostalo

krpanje rupa ili briga za zdravlje

Nakon cigareta, uskoro poskupljuje i alkohol: Četiri posto po litri pića

U nizu povećanja trošarina od duhana do bezalkoholnih pića na red je došao i alkohol. Vlada tu trošarinu želi podići oko 30 posto

Pića s tom supstancom koja uz veselje izaziva opasnu i rasprostranjenu ovisnost sigurno će poskupjeti, ovisno o udjelu alkohola u litri. Cigarete bi na primjer trebale poskupjeti dvije kune po kutiji. 

Koliko skuplje ćemo plaćati cigarete, alkohol i zašećerena bezalkoholna pića još nije poznato, ali neslužbene informacije govore da bi porastom trošarina cigarete poskupjele za dvije kune po kutiji, a trošarine na alkoholna pića bi se od svibnja povećale za 30 posto, što bi značilo poskupljenje od četiri posto po litri za pića s visokim postotkom alkohola. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz Vlade konkretne iznose ne žele komentirati jer su još uvijek u tijeku dogovori s proizvođačima.

"Meni je malo žao da se i drugi sudionici tih dogovora s tih sastanaka, odnosno, kako smo se bili dogovorili dok ne usuglasimo brojke i kada ih na neki način uobličimo onda krenuti prema javnosti i na neki način sve objasniti", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Marić dodaje da će se pri izradi uredbi voditi računa o fiskalnim, o gospodarskim, ali i o zdravstvenim elementima. Dio građana podržava takav oblik poticanja zdravog života, dok drugi ne vjeruju da će to utjecat na štetne navike.

"Koristit će svakako zdravlju, ali isto tako punit će proračun.To je dobar način punjenja proračuna", rekao je Marić.

"Pozdravljam ideju da se smanji pušenje iako sam osobno pušač, ali stvarno mislim da postoje i drugi načini", kazala je Branka iz Zagreba.

Neće to izazvati poremećaje na tržištu

Hrvatska gospodarska komora, Udruga poslodavaca, kao i udruge ugostitelja poštuju dogovor s ministarstvom i ne žele komentirati ništa dok službeni nacrti uredbi ne budu predstavljeni, no zato iz Udruge poreznih obveznika Lipa kažu kako razlog poskupljenju nisu ni europske odredbe ni briga za zdravlje nego krpanje proračunskih rupa.

"Vlada je prošle godine digla plaće u javnom sektoru linearno za 6 posto bez diskriminacije svima, i onima koji rade dobro i onima koji rade loše i to je povećanje koje je nemoguće pokriti drugačije nego novim nametima", rekao je predsjednik Udruge poreznih obveznika Davor Huić.

Na što će ići novac koji će se prikupiti većim trošarinama zanima i oporbu.

"Ako je namjera da se većim nametima na alkohol, cigarete i slične stvari priskrbi novac kojim bi se pokrilo čak devet i pol milijardi kuna dugova u zdravstvenom sektoru, ja bi to možda mogao i podržat. Međutim, u ovom trenutku očigledno uvode se novi nameti, a ne zna se kud taj novac ide, da li je to puko krpanje proračunskih rupa", rekao je saborski zastupnik Branko Grčić (SDP).

Ipak, Vlada ni ovako ne troši sve što pušači uplate u zdravstvo. Prema posljednjim dostupnim podacima u 2018. potrošači duhanskih proizvoda putem posebnih poreza i trošarina u proračun su uplatili 4 milijarde i 800 milijuna kuna, dok HZZO na liječenje bolesti uzrokovanih pušenjem troši tek oko 2 milijarde kuna.

"Nemaju specifičnu namjenu kao ni bilo koji porezni oblik, tako niti trošarinski sustav. On je opći porezni prihod", kazao je Marić.

Iz ministarstva tvrde da nove trošarine neće izazvati veće poremećaje na tržištu. Finaliziranje nacrta uredbi očekuju idućeg tjedna kada bi se u javnoj raspravi trebali otkriti i konkretni iznosi povećanja trošarina.


Izdvojeno

Reci što misliš!