Vijesti / Ostalo

sve više oboljelih

Gripa hara Hrvatskom: Škole i vrtići poluprazni, a liječničke ordinacije i čekaonice prepune

Gripa je u punom zamahu, u Hrvatskoj je oko 11 tisuća oboljelih a kulminacije je tek pred nama

Dok se mi bavimo virusom koji hara 8000 kilometara dalje, u Kini, u Hrvatskoj hara gripa. Ove je sezone umrlo 11 ljudi, prošli tjedan i osmogodišnji dječak u Splitu.

Gripa je blaža nego lani, ali najviše pogađa predškolsku djecu i osnovnoškolce pa su u cijeloj zemlji poluprazni i vrtići i školski razredi, ali prepune pedijatrijske ordinacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Školske klupe nisu prazne zbog štrajka. Ispraznile su ih gripa i viroza

U jednoj zagrebačkoj školi od 59 prvašića danas na nastavi nije bilo njih čak 34. Viroza je pokosila i učitelje i ravnateljicu.

"Od početka se osjeti velik pada učenika u razredu. Počela je sezona. Od 20 učenika u našem razredu danas ih je bilo 8, dakle 12 učenika nedostaje.Roditelji nam javljaju da su u pitanju gripa, visoke temperature i viroze", izjavila je učiteljica Nikolina Baković.

Provjerili smo i kakvo je stanje u vrtićima.

"Protekla dva tjedna je smanjen broj djece u vrtiću. Najčešće su to neke viroze i manji broj gripe. U stalnom smo kontaktu s roditeljima, pratimo stanje djece. Dio se vratio ovih dana, očekujemo povratak ostatka u nadolazećim danima. Od upisanih 120 djece, nekakvih 40 nije u kolektivu", rekla je ravnateljica vrtića Dijana Čović.

Dok su vrtići i škole prazni, liječničke ordinacije i čekaonice pune

Gripa je u punom zamahu, a liječnici na rubu iscrpljenosti. U Hrvatskoj je oko 11 tisuća oboljelih od gripe, polovica u zadnjem tjednu a najgore prolaze oni najslabiji, djeca

"Nama se prije otprilike prije tri tjedna znatno povećao broj posjeta prvenstveno djece školske dobi od 1 do 4 razreda, a posljednih desetak dana to se spustilo na vrtićku dob. Evo recimo u mojoj ordinaciji sam prošli tjedan u prosjeku imala 75 posjeta", kazala je Đurđa Španović, predsjednica Hrvatskog društva za preventinu i socijalnu pedijatriju.

"Očekujemo daljnji porast i veljača će biti taj mjesec kulminacije", dodala je Španović.

"Djeci govorimo da više peru ruke, da štite usta prilikom kašljanja i provjetravamo razred", kaže Nikolina Baković, ućiteljica razredne nastave. 

Stopostotne zaštite nema, a iz začaranog kruga bolesti teško je pobjeći, dok jedni učenici ozdrave, drugi se razbole pa će i dalje polovica učenika umjesto u školi biti u liječničkim ordinacijama.  


Izdvojeno

Reci što misliš!