Vijesti / Ostalo

alarm za uzbunu

Nikad manje rođenih beba u Hrvatskoj, nije pomogao ni nogometni 'baby boom'

Broj rođenih prošle je godine pao na najnižu razinu dosad. Rođeno je gotovo tisuću djece manje. Ipak Vinkovci se ističu kao pozitivan primjer s 21 djece rođeno više nego 2018. godine

Nikad se u Hrvatskoj nije rodilo manje beba nego 2019 godine, izračunao je prije zavoda za statistiku portal gradonacelnik hr. I to iako smo lani imali mali baby boom, za koji su zaslužni Luka Modrić i opća sreća i pozitiva koji su Hrvatskom vladali samo i jedino tog ljeta gospodnjeg 2018. A sada se čini da su nas Luka Modrić i ekipa zapravo samo spasili od još gore demografske katastrofe.

Broj rođenih prošle je godine pao na najnižu razinu dosad. Rođeno je gotovo tisuću djece manje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čak ni nogometno prvenstvo 2018. i uspjeh Hrvatske nije pomoglo razbiti negativni trend. Jer kad se slavi, rade se i bebe pa iako je u proljeće 2019., devet mjeseci kasnije, zabilježen baby boom - rođeno je 33% beba više nego prethodne, ukupna godišnja brojka ipak nije završila u pozitivi. 

"Unatoč prvenstvu mi nismo imali znatan broj novorođenih u odnosu na ostale mjesece, a možemo samo nagađati da prvenstva nije bilo da bi brojka novorođenih bila još manja", jasno će demograf Nenad Pokos

To pokazuju i brojke: Prošle je godine prema podacima iz rodilišta, rođeno 36 tisuća, 90 djece - 900 manje nego 2018. Službeni rezultati DZS-a koji izlaze na ljeto, mogli bi pokazati i da je brojka prešla tisuću. 

Pa smo tako u 2018. izgubili 40 razreda prvašića, a čak 12 područnih osnovnih škola je ugašeno. Sinj je prošao najgore, prošle je godine rođeno 40% djece manje, dok Šibenik bilježi porast od 9,3%.

"Mislim da je dobro zato što je ovo mali grad, mala sredina, a opet sve je na dohvat ruke. I mislim da je zgodno roditeljima jer imaju tu bake i djedove koji mogu uskočiti i pričuvati dijete", ističe Ivana Čular Crnogorac iz Šibenika. 

U Osijeku je pak lani rođeno 1897 djece, 58 manje nego 2018. godine.

beba
1897 novorođenih Ovo su najpopularnija imena beba rođenih 2019. godine u Osijeku

Vinkovci pozitivan primjer

U Vinkovcima je prošle godine pak rođeno 748 djece, 21 više nego godinu ranije, a prema našim analizama oni su jedan od gradova koji bilježe najveći pad negativnog prirodnog prirasta. Uz to, prošle godine su imali čak 123 prvašića više nego 2018.

Čitav je niz demografskih mjera kojima Grad Vinkovci potiče natalitet i pomaže svojim mladim obiteljima, a gradonačelnik Ivan Bosančić ističe kako će se rezultati tih mjera znatnije osjetiti tek u budućnosti.

Uz subvencioniranje cijene vrtića, jedna od ključnih pronatalitetnih mjera koju Grad Vinkovci već godinama provodi jest naknada u iznosu od 2.000 kuna za svako novorođeno dijete u gradu Vinkovci.

Stara nacija

A da smo stara nacija već znamo, ali najnovija istraživanja demografa pokazuju da bi Hrvatska za 11 godina mogla imati milijun staraca više i 500 tisuća djece manje!  Odnosno, broj starih porast će za 213 tisuća 367, a broj djece smanjit će se za 150 tisuća 428. 

"Mi se moramo osvijestiti i shvatiti da jedno dijete, odnosno 1,4 djeteta po ženi koja se rađaju u Hrvatskoj posljednjih 10 godina, neće moći uzdržavati stanovništvo u staračkoj dobi. Što će tek biti s tim mladima koji se danas rađaju kad budu radno aktivni, znači 2041. ili 51. bolje nam je uopće ne zamisliti", kaže demograf Pokos.

I dok svi pričaju o pronatalitetnim mjerama koje očito ne daju rezultate, možda bi se trebali usmjeriti još više na gradnju staračkih domova.

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!