Vijesti / Ostalo

mjere opreza

Do daljnjeg neće biti dostave paketa iz Kine, HZJZ objasnio koje su šanse da se putem pošiljki zarazite koronavirusom

Do daljnjeg neće biti dostave paketa iz Kine, HZJZ objasnio koje su šanse da se putem pošiljki zarazite koronavirusom

Prijenos novog koronavirusa putem poštanskih pošiljki još nije nigdje zabilježen

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljivati najnovija saznanja o epidemiji koronavirusa.

Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV u svijetu (izvor ECDC): 11.955

Trenutni broj umrlih od nCoV u svijetu (izvor ECDC): 259

Trenutni broj oboljelih u Europskoj uniji (izvor ECDC): 22

Trenutni broj oboljelih u Hrvatskoj: 0

Novosti vezane uz koronavirus i preporuke vodećih svjetskih zdravstvenih organizacija: 

Očekuje se promjena kriterija Svjetske zdravstvene organizacije za postavljanje sumnje na bolest uzrokovanu novim koronavirusom.

Europski centar za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) jučer je objavio promijenjenu definiciju bolesti i kriterije za postavljanje sumnje na bolest kojima se trebaju koristiti u postupanju zemlje Europske unije i u skladu s tom definicijom će do ponedjeljka biti revidirane upute koje se objavljuju i šalju van.

Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ne preporučuje ograničenja u međunarodnom prometu ljudi i robe.

Hrvatska pošta poručuje kako do daljnjega nećete dobiti paket zbog koronavirusa

Hrvatska pošta je na svojoj internetskoj stranici objavila priopćenje u kojem obavještava javnost da do daljenjega neće biti isporuke pošiljaka iz Kine.

"Hrvatska pošta zaprimila je informaciju od zrakoplovnih prijevoznika KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa kako radi prevencije širenja koronavirusa letovi iz Narodne Republike Kine prema Republici Hrvatskoj neće prometovati do daljnjeg, što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka. Stoga korisnike usluga Hrvatske pošte molimo za razumijevanje, a o svim promjenama pravodobno ćemo vas obavještavati", navedeno je u priopćenju.

S obzirom na to da dobivaju upite o riziku zaraze koronavirusom putem poštanskih pošiljki iz Kine, u HZJZ-u smatraju na temelju dostupnih podataka da je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude putem poštanskih pošiljki zanemariv.

Naime, prijenos novog koronavirusa putem poštanskih pošiljki još nije nigdje zabilježen.

Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putevi prijenosa novog virusa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog (npr. njegovanje oboljeloga) ili liječenje bolesnika u zdravstvenoj ustanovi.

Svi do danas poznati koronavirusi, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS i virus koji unatrag sedam godina uzrokuje MERS prenose se izravnim bliskim kontaktom (kapljičnim putem) i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete (vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela) te za nijedan od njih nije utvrđen prijenos putem poštanskih pošiljki.

Imajući u vidu sve što je poznato o novom koronavirusu i otprije poznatim koronavirusima, u HZJZ-u smatraju da je rizik od prijenosa poštanskim pošiljkama zanemariv.


Izdvojeno

Reci što misliš!